Sunday, June 28, 2020

ΣΕΒ. ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ Κάλλιστος Ware: 55 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.



ΒΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Βρέστε, σας παρακαλώ, τον χρόνο να ακούσετε την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου (Γουέαρ), για το Άγιον Όρος, που επιγράφεται “Πενήντα πέντε χρόνια προσκυνητής στο Άγιον Όρος. Τότε και τώρα.” 

Θα σας σαγηνεύσει. 

Καταρχήν η χάρη με την οποία ο Σεβ. Διοκλείας διηγείται περιστατικά από τις προσκυνηματικές του επισκέψεις στο Άγιον Όρος. 

Θα σας ενθουσιάσει η τέλεια Οξφορδιανή προφορά του. 

Θα σας δώσει την χαρά να απολαύσετε τα πιο ωραία Αγγλικά, ίσως, που ακούσατε στην ζωή σας. 

Όχι επειδή ο Σεβασμιώτατος καταβάλλει κάποια προσπάθεια να μιλήσει με λόγια γλώσσα -το αντίθετο-, αλλά επειδή γνωρίζει σε βάθος την Αγγλική γλώσσα και του βγαίνει αυθόρμητα να χρησιμοποιεί μια ρέουσα γλώσσα που κυλά μαγευτικά σαν ρυάκι με τις πιο εύστοχες λέξεις.

Αλλά και όσοι δεν μιλάτε Αγγλικά μην αποθαρρυνθείτε να ακούσετε την ομιλία επειδή υπάρχουν υπότιλοι στα Ελληνικά.

Θα σας αποκαλύψει την φυσική ομορφιά του Άθωνα. 

Θα ακούσετε τα φίδια να σέρνονται στην έρημο του Αγίου Όρους. 

Τα βατράχια να κοάζουν σε όλους τους τόνους και να δοξολογούν τον Θεό. 

Τους λύκους να περιδιαβάζουν τα πυκνά δάση και να αφήνουν τα χνάρια τους παντού. 

Όλα δοσμένα με ιδιαίτερη χάρη και μαγευτική λογοτεχνική δύναμη.
Μέσα από αυτή την χαριτωμένη ζωγραφιά, που ιστόρησε η λογοτεχνική χάρη του Σεβασμιώτατου Διοκλείας, θα ακούσετε προπαντός μια θεολογική ανάλυση της μοναστικής ζωής, θα σας συντροφεύσει σε μια διείσδυση στο μυστήριο της ησυχαστικής ζωής, θα αντιληφθείτε την σημασία του μοναχισμού ως τόπου άσκησης και νοεράς προσευχής, ως αποκάλυψη μιας φυσικής και πνευματικής τάξης.

Θα ακούσετε τους λόγους που -κατά τον Σεβασμιώτατο- διαπιστώθηκε η σημερινή άνθηση του Αγίου Όρους. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί του ή αν έχετε -όπως εμένα- κάποιες δικές σας εκτιμήσεις.

Τέλος θα ακούσετε μια, επί της ουσίας, λακωνική, αλλά περιεκτική σύγκριση των σύγχρονων μοναχών του Αγίου Όρους με τους παλιούς μοναχούς που γνώρισε ο Σεβασμιώτατος το 1961, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος.

Κι όταν ακούσετε και την τελευταία λέξη της ομιλίας του Σεβασμιώτατου δεν έχω αμφιβολία ότι θα συμμεριστείτε τον δικό μου ενθουσιασμό.

No comments:

Post a Comment