Tuesday, June 23, 2020

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΕ Ο ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ!



ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΕ Ο ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο για την συνέντευξη που έδωσε πριν πολλά χρόνια για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας, Εδέσσης Καλλίνικο, που σήμερα Αγιοκατατάχθηκε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θερμά ευχαριστούμε και τον Σεβ. Εδέσσης Ιωήλ, ο οποίος συνέλεξε το υλικό και έκανε την εισήγηση για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλίνικου.

Ο Σεβ. Ναυπάκτου έζησε, από πολύ κοντά, για πολλά χρόνια, τον νέο Άγιο της Εκκλησίας και έτσι καταθέτει με ακρίβεια όλα όσα αφορούν τον Άγιο Καλλίνικο τον νεοφανή, αναλύει με εμβρίθεια την προσωπικότητα και το έργο του και αποκαλύπτει πολλά στοιχεία που μαρτυρούν την αγιότητά του.

Όντως υπήρξε μεγάλη και αγία μορφή της Εκκλησίας ο Άγιος Καλλίνικος.

Ας σημειωθεί ότι ελάχιστοι είναι οι επίσκοποι που έχουν Αγιοκαταταχθεί τους δύο τελευταίους αιώνες.

Κατά κανόνα οι νέοι Άγιοι της Εκκλησίας είναι ασκητές.

Ο Άγιος Καλλίνικος είναι ο πρώτος Ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, από την σύστασή της, που έχει Αγιοκαταταχθεί.

Βεβαίως Αγιοκατατάχθηκε προηγουμένως ο Άγιος Νεκτάριος, αλλά ανήκε βασικά στο κλίμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αγιοκατατάχθηκαν, επίσης, ο Χρυσόστομος Σμύρνης και άλλοι νεομάρτυρες Ιεράρχες της Μικράς Ασίας, αλλά αυτοί ανήκαν στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την ευχή του να έχουμε και να μας αξιώσει ο Θεός να τον συναντήσουμε στον παράδεισο.

Θεωρώ μεγάλη ευλογία στην ζωή μου επειδή συνάντησα τον Άγιο Καλλίνικο, ένα αντιοικουμενιστή Άγιο της Εκκλησίας.

Είναι ο όγδοος Άγιος που με αξίωσε ο Θεός να γνωρίσω από κοντά μετά τους Όσιο Παίσιο Αγιορείτη, Όσιο Φιλούμενο τον Νεομάρτυρα, Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς, Όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη, Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη, Όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ και Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη. 

1 comment:

  1. Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης και Πελλης ανήκε και ανήκει στο Οικουμενικόν Πατριαρχείον και διοικείται επιτροπικως από την εκκλησία της Ελλάδος.

    ReplyDelete