Thursday, June 18, 2020

ΟΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΘΡΟΝΩΝ


ΟΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΘΡΟΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στο ιστολόγιο “Τρελογιάννης” διάβασα το ακόλουθο σχόλιο:

“Το πιο φρικιαστικό είναι που ο Ελπιντοκτόνος (εννοεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος) προαλείφεται και για Κωνσταντινουπόλεως. Ζήτω που καήκαμε.

Από την άλλη, όμως, μήπως αυτά τα καραγκιοζιλίκια με τα κουταλάκια (αναφέρεται στην μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας με μεταλλικά κουταλάκια ατομικής χρήσεως) αποδειχτούν το μοιραίο λάθος του. 

Βλέπω στη Ρομφαία μια ενδιαφέρουσα είδηση.

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37636-sikagou-nathanail-i-metadosi-tis-theias-koinonias-tha-ginetai-me-ton-kathieromeno-tropo

Μέγας οικουμενιστής ο Σικάγου, και αυτό ακριβώς είναι το ενδιαφέρον, ότι δεν τα υιοθετούν ούτε οι ίδιοι οι υπόλοιποι οικουμενιστές (εννοεί τον ίδιο τρόπο μετάδοσης της Θείας Ευχαριστίας), ίσως λόγω αντιδράσεων από τους λαϊκούς ή τους παπάδες τους.

Μήπως, λέω μήπως, επέτρεψε ο Θεός να γίνουν αυτά για να ξεμπροστιαστούν μερικοί μερικοί στα μάτια της υπόλοιπης Εκκλησίας, χάσουν την εκτίμηση που έχαιραν... και μήπως, ΜΗΠΩΣ, γλυτώσουμε την περαιτέρω ανάρρησή τους. 

Θυμίζω και τον Ιλαρίωνα στη Ρωσία, που δεν είναι και καλύτερος.

Πάντως ο Θεός να βάλει το χέρι Του, να μην επιτρέψει να ευτελιστεί το Μυστήριο."

Ενδιαφέρουσες σκέψεις.

Τώρα δεν είναι εύκολο να ισχυριστούμε ότι η χρήση ατομικών ή μεταλλικών λαβίδων ή η απολύμνασή τους σε ξύδι θα ανακόψει την πορεία του Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα για να εκλεγεί Πατριάρχης Ρωσσίας ή του Σεβ. Αμερικής Ελπιδοφόρου για να εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης.

Δεν ξέρουμε ποια πολιτική κατάσταση θα επικρατεί στην Ρωσσία όταν θα κενώσει ο Πατριαρχικός Θρόνος Ρωσσίας.

Αν θα είναι εν ισχύ η δυναστεία του Πούτιν τότε λίγες αμφιβολίες υπάρχουν ότι η πορεία του Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα προς τον Πατριαρχικό Θρόνο δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Αν, όμως, αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ρωσσία, τότε δεν μπορεί να γίνει καμμιά πρόβλεψη, για τον διάδοχο του Πατριάρχη Ρωσσίας Κύριλλου.

Η Εκκλησία της Ρωσσίας ανέκαθεν ήταν θεραπαινίδα των εκάστοτε κυβερνώντων και αυτή η σχέση είναι που θα καθορίσει τον όποιο διάδοχο του Πατριαρχικού Θρόνου Ρωσσίας.

Αλλά και ο διάδοχος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί από τώρα.

Καταρχήν δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τότε, όπως δεν ξέρουμε ποιοι θα κυβερνούν την Τουρκία.

Θα αφεθεί η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκλέξει τον διάδοχο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ή η Τουρκία θα διαγράψει από τον κατάλογο των υποψηφίων όσους θεωρεί επικίνδυνους;

Αν οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι ομαλές τότε γιατί να αποκλείσουμε επέμβαση του Δυτικού παράγοντα στην διαδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;

Αν πάλιν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσσία είναι πολύ στενές τότε η Ρωσσία θα έχει την δυνατότητα μέσω της κυβέρνησης της Τουρκίας να επηρεάσει την εκλογή.

Σε κάθε περίπτωση ζωηρώς αμφιβάλλω αν οι νεωτερισμοί και τα οικουμενιστικά και νεωτεριστικά άλματα των Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και Σεβ. Αμερικής Ελπιδοφόρου μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην εκλογή του νέου Οικουμενικού Πατριάρχη  ή του νέου Πατριάρχη Ρωσσίας.

Όταν εξελέγη επίσκοπος Βανάτου, ο νυν Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, και ήταν στην εξουσία το κομμουνιστικό καθεστώς στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Γιουγκοσλαβία, του ευχήθηκα: "- Άντε και σύντομα Πατριάρχης".

Για να πάρω την απάντηση: "Μην ανακατεύεστε στα εσωτερικά του κομμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβίας".!!!

No comments:

Post a Comment