Sunday, June 28, 2020

ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου
=====

Όλοι θαυμάζουν τον Αβραάμ, γιατί όταν του είπε ο Θεός, “Φύγε από την γη σου και τους συγγενείς σου”, άφησε πατρίδα και σπίτι και φίλους και συγγενείς και τα πάντα γιατί αυτή ήταν γι’ αυτόν η εντολή του Θεού. 

Πραγματικά κι εμείς το θαυμάζουμε αυτό. Αλλά τι θα μπορούσε να υπάρξει ισάξιο με τον Παύλο; Αυτός δεν άφησε πατρίδα και σπίτι και συγγενείς, αλλά τον ίδιο τον κόσμο για χάρη του Χριστού, ή καλύτερα, τον ίδιο τον ουρανό, και κάτι περισσότερο από τον ουρανό περιφρόνησε και ένα μόνο ζητούσε, την αγάπη του Χριστού.

Και άκουσε τον ίδιο τον Κύριο να του λέγει: “Ούτε οι περιστάσεις του παρόντος, ούτε τα μέλλοντα γεγονότα, ούτε το ύψος, ούτε το βάθος θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού”. 

Ο Αβραάμ ριψοκινδυνεύοντας την ζωή του, άρπαξε από τους βαρβάρους τον ανεψιό του. Ο Παύλος, όμως, δεν άρπαξε τον ανεψιό του, ούτε τρεις και πέντε πόλεις, αλλά ολόκληρη την οικουμένη, όχι από βαρβάρους, αλλά από τα ίδια τα χέρια των δαιμόνων, υπομένοντας καθημερινά άπειρους κινδύνους και παρέχοντας με τους δικούς του θανάτους πολλή ασφάλεια στους άλλους.

Στην περίπτωση του Αβραάμ υπάρχει το κυριότερο αγαθό και το ανώτατο δείγμα ευσεβείας, το να θυσιάσει δηλαδή τον υιό του. Όμως και εδώ θα συναντήσουμε τα πρωτεία να τα έχει ο Παύλος, γιατί δεν θυσίασε τον υιό του, αλλά τον εαυτό του άπειρες φορές.

No comments:

Post a Comment