Saturday, June 13, 2020

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑλΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;


ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑλΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Να ευχαριστήσουμε και πάλιν το αγωνιστικό ιστολόγιο “Αυγουστίνος Καντιώτης” διότι έφερε στο φως δημοσίευμα (που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση) αναφορικά με την ορθόδοξη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και των άλλων Ελληνόφωνων Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών έναντι του Οικουμενισμού το 1963, δηλαδή λίγο πριν την συνάντηση του μεγάλου Αποστάτη της πίστης μας Αθηναγόρα με τον αιρεσιάρχη του Βατικανού Πάπα Παύλο Στ΄.

Πόθεν αρξώμεθα θρηνείν αν συγκρίνουμε την ορθόδοξη κατά Θεόν στάση των Ελληνόφωνων Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών έναντι του Οικουμενισμού, με την σημερινή τους ανεκδιήγητη στάση;

Η σκληρή και λίαν απογοητευτική πραγματικότητα είναι ότι όλες ανεξαίρετα οι Ελληνόφωνες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έχουν νταλαβέρια με τον Οικουμενισμό. 

Φυσικά δεν τα ισοπεδώνουμε όλα. Ορισμένες περισσότερο, άλλες πιο λίγο, αλλά, αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία Ελληνόφωνη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία που να μην έχει προσχωρήσει στον Οικουμενισμό.

1.) Όλες είναι μέλη του ΠΣΕ, 

2.) όλες συμμετέχουν στους άγονους ατέρμονες διαλόγους με τους αιρετικούς (ακόμα και με το μεταχριστιανικό μόρφωμα του Αγγλικανισμού), 

3.) όλες έδωσαν το θλιβερό παρόν τους στην Οικουμενιστική Σύνοδο του Κολυμπαρίου, 

4.) όλες συμμετέχουν σε συμπροσευχές και σε κοινές ποιμαντικές παραστάσεις με αιρετικούς ακόμη και με αλλόθρησκους, 

5.) όλες ακολουθούν τους Αποστάτες της πίστης μας (Φανάρι και Μόσχα) στην κατά κρημνών οικουμενιστική πορεία που ακολουθούν με αποφευκτέα συνέπεια εδώ και πολλές δεκαετίες.

Βεβαίως σε παρόμοια θλιβερή κατάσταση βρίσκονται και οι Σλαβικές Εκκλησίες άλλα και η Εκκλησία της Ρουμανίας.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήταν ήδη δεδομένο από την εποχή του Αθηναγόρα.

Η πτώση στον Οικουμενισμό των Ελληνόφωνων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όμως, είναι σχετικά νεώτερο θλιβερό και αποκαρδιωτικό φαινόμενο.

Δυστυχώς τώρα μόνον δύο Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι παραδοσιακές: Της Βουλγαρίας και της Γεωργίας.

Ας ελπίσουμε ότι ο Άγιος Θεός θα δώσει μετάνοια σε όλες τις Οικουμενιστικές Εκκλησίες, αλλά μέχρι τότε το χρέος όλων μας είναι η εκ του συστάδην μάχη με τον Οικουμενισμό ως απαραίτητη προϋπόθεση για την σωτηρία της ψυχής μας.

No comments:

Post a Comment