Tuesday, June 30, 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τις τελευταίες μέρες στο διαδίχτυο παρακολουθώ πλήθος δημοσιευμάτων που αφορούν την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, στην οποία διαμένει η παλαιά αδελφότητα της Μονής.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επίκειται γενική επίθεση των ΜΑΤ τα οποία ήδη βρίσκονται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και αλλού στο Άγιον Όρος, ώστε να καταληφθεί η Μονή Εσφιγμένου με την χρήση βίας και να οδηγηθούν σε εξορία οι 110 μοναχοί που εγκαταβιώνουν σε αυτήν.

Βεβαίως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς.

Αν αληθεύουν, εκφράζω την σαφή αντίθεσή μου στην χρήση βίας για την διευθέτηση του προβλήματος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου που απασχολεί, για δεκαετίες, το Άγιον Όρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ελλάδας και το εν γένει πλήρωμα της Εκκλησίας.

Το πρόβλημα με την Ι. Μονή Εσφιγμένου προέκυψε, ως γνωστόν, εξαιτίας της παναίρεσης του Οικουμενισμού και των συγκρητιστικών ακροβατισμών του Μεγάλου Αποστάτη της πίστης μας Αθηναγόρα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι είναι καταδικαστέα η χρήση αστυνομικής βίας για την διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την πίστη μας και τον μοναχισμό.

Αλλοίμονον αν τα θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα λύνονται στα πολιτικά δικαστήρια ή με την χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας.

Η δυσφήμηση του μοναχισμού, της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Αγίου Όρους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι τεράστια ιδιαίτερα αν σημειωθούν θύματα κατά την επέμβαση της αστυνομίας.

Αυτή την στιγμή το έθνος περνά τραγικές ώρες.

Τα σύνορα μας στον Έβρο παραβιάζονται καθημερινά, στα νησιά μας καταφθάνουν χιλιάδες μουσουλμάνοι λαθροεισβολείς, στις πόλεις, αλλά και στην επαρχία, υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και ανασφάλεια των πολιτών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν.

Γιατί, λοιπόν, θα αποδυθούν στο άχαρι έργο της κατάληψης της Μονής και στην εξορία 110 μοναχών;

Αφού δεν θα επιτραπεί στους 110 μοναχούς να παραμείνουν στο Άγιον Όρος πού θα πάνε;

Θα βρεθούν στους δρόμους;

Δεν είναι φυσικό ότι θα ξαπλωθούν σε όλη την Ελλάδα και θα δημιουργούν ανεπιθύμητες καταστάσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και για το Ελληνικό κράτος;

Δεν είναι φυσικό ότι θα δημιουργηθεί μεγάλος σάλος στα ΜΜΕ; 

Τι θα συμβεί αν υπάρξουν θύματα (πληγωμένοι ή και νεκροί);

Δεν θα τύχει διεθνούς -και ιδιαίτερα Τουρκικής- εκμετάλλευσης, ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Παρακαλούμε θερμά την κυβέρνηση της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους και την Ιερά Κοινότητα να κάνουν δεύτερες σοφώτερες σκέψεις.

8 comments:

  1. Μας δουλεύετε κύριε Τελεβαντε; ούτε τον Άγιο Παισιο δεν αναγνωριζουν. Δεν ειναι ο οικουμενισμο. Είναι ο ψευτοζηλωτισμος.

    ReplyDelete
  2. Και τον ζηλωτισμό ποιος τον προώθησε; Δεν είναι τα οικουμενιστικά ανοίγματα του Αθηναγόρα;

    ReplyDelete
  3. Μακαρι να μην γινει αυτη η επεμβαση, διοτι τυχον καταληψη απο την Αστυνομια της Ι.Μ.Εσφιγμενου θα σκορπισει φοβο και ανασφαλεια και σε αλλες Ιερες Μονες του Αγιου Ορους που επιδεικνυουν καποιας εστω μορφης αντισταση στον Φιλοοικουμενισμο και στην μη παραδεκτη απο πολλες Ορθοδοξες Εκκλησιες μεχρι στιγμης λυση του Ουκρανικου προβληματος. Εαν η "Ακροπολις" πεσει τοτε η πτωση του Αγιου Ορους θα γινει πολυ ευκολωτερη.

    ReplyDelete
  4. Εάν ισχύει και μη γενοιτω διωχθούν οι αδερφοί και οι Εκκλησίες δεν πάρουν θέση κατά του δικτάτορα Βαρθολομαίου εγώ προσωπικά θα κάνω δεύτερες σκέψεις αν μπορώ να είμαι πλέον μέλος της επίσημης Εκκλησίας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να τις διώξετε ως εκ του πονηρού τις σκέψεις που τυχόν θα σας απομακρύνουν από την Εκκλησία

      Delete
  5. Και εγώ-ο ελάχιστος είμαι εναντίον της επέμβασης. Τώρα, κύριε Τελεβαντε, όπως το θέσατε στην απάντηση σας έχετε δίκαιο. Πράγματι ο ζηλωτισμος προωθήθηκε από τα Οικουμενιστικα ανοίγματα του Αθηναγόρας. Και φτάσαμε στην εποχή μας. Στην οποία ο νυν οικουμενικό πατριάρχης προωθεί την επαισψυντη ένωση με τους Παππικους. Και όχι μόνο. Με όλον τον εσμο του σατανά. Την αντίθεη πανθρησκεια. Δε θα επεκταθώ σε αυτό. Είναι γνωστά. Όμως στον αντιποδα, δεν υπαρχει πνευματικοτητα. Υπάρχει μόνο φανατισμός και μονομερεια. Δε μπορεί ο Μεθοδιος να βρίζει τον Άγιο Παισιο. ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ. Δεν είναι, λοιπόν, ζηλωτής. Είναι ψευτοζηλωτης. Είναι Θεομαχος. Και παίρνει στο γκρεμό της θεομαχιας και την αδελφοτητα του. Από τη μια οι οικουμενιστες. Από την άλλη οι υβριστες του Αγίου Πνευματος. Πολύ κρίμα.

    ReplyDelete
  6. Ασφαλώς και δεν εγκρίνουμε πολλά απαράδεκτα που λέγουν και κάνουν οι ζηλωτές αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την χρήση βίας για την κατάληψη της Μονής και την εξορία των Εσφιγμενιτών.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνούμε απολύτως. Καλό βράδυ.

      Delete