Tuesday, June 16, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αναφέρει Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος:

“Κόσμημα, σέμνωμα και καύχημα της Ι. Μονής υπήρξε ανά τους αιώνες όχι η αυτοκρατορική καταγωγή των πρώτων κτιτόρων της, όχι τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα του καθολικού, όχι το σπάνιο αρχείο της βιβλιοθήκης με τα περίφημα χρυσόβουλα, αλλά η θαυματουργός και εφέστιος εικόνα της Παναγίας, της Μεγαλομάτας Παναγιάς, της Γιάτρισσας, που το στοργικό Της βλέμμα έστρεφε και παρακολουθούσε τα παιδιά Της όπου και αν αυτά βάδιζαν, θεραπεύοντας συγχρόνως στην ψυχή και στο σώμα τους «πάθη πολλά και χαλεπά».

Το εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου Της έγινε ταυτόχρονα με τον τορπιλισμό του ευδρόμου «Έλλη» στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940 και φανερώνει τη φοβερά προστασία Της στο δοκιμαζόμενο γένος.

Με αφορμή τις θλιβερές στιγμές που ζει η τοπική μας Εκκλησία, γονυπετείς στις προσευχές και στις δεήσεις μας, κ η ρ ύ σ σ ο υ μ ε την Ιερά μας Μητρόπολη σε γενικό πένθος έως τις 14.8.2020, συμπάσχοντας στη σκληρή δοκιμασία της δεινώς εμπερίστατης ιεράς Αδελφότητος των μοναζουσών.

Προσκαλούμε δε τους πιστούς να γίνουν συναγωνιστές της πίστεως και της αγάπης με εντατική προσευχή, ειλικρινή μετάνοια και συντριβή καρδίας, ώστε ο Θεός της παρακλήσεως, των οικτιρμών και της φιλανθρωπίας να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω  θλίψη, κίνδυνο, ανάγκη και πένθος από ολόκληρο το έθνος μας.”

Πολύ πνευματική η Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

Από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης οι Πατριάρχες και οι Προφήτες καλούσαν τον λαό του Θεού σε μετάνοια όποτε τον έπλητταν οποιασδήποτε μορφής συμφορές.

Τα ίδια μας διδάσκει η Εκκλησιαστική Ιστορία.  Όποτε οι πατέρες μας αντιμετώπιζαν ποιμαντικά κάποια συμφορά ακολουθούσαν την ίδια μέθοδο. Καλούσαν τον λαό του Θεού σε μετάνοια, σε αγρυπνίες, νηστεία, προσευχή, παρακλήσεις, λιτανείες κλπ. για να ελκυσθεί η χάρη του Θεού.

Το ατέλεστο έργο της μετάνοιας είναι το κύριο μέλημα των χριστιανών. Πολλώ μάλλον η προσφυγή στην μετάνοια είναι επιβεβλημένη όταν έρχονται πολλοί πειρασμοί σε καιρούς δύσκολους.

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο να στηρίζει την εμπερίστατη γυναικεία αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας και τον Σεβ. Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστος που σηκώνουν το βάρος της καταστροφής του Καθολικού της Ιεράς Μονής.

No comments:

Post a Comment