Thursday, June 25, 2020

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ;




ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Από τα δημοσιεύματα στον ιστοχώρο τις τελευταίες μέρες, σχημάτισα την ισχυρή εντύπωση ότι δεν έχει γίνει κατανοητή, από πολλούς, σε όλη της την έκταση, η σημασία της Αγιοκατάταξης του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.

Θα παραθέσω, στην συνέχεια, κάποιες σκέψεις για να καταδείξω την σπουδαιότητα της Αγιοκατάταξης του Αγίου Καλλινίκου.

1.) Είναι ο πρώτος -και ο μόνος μέχρι στιγμής- επίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος που εντάχθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

2.) Ενώ ο Άγιος Καλλίνικος είχε βαθύτατη συναίσθηση ότι ήταν μοναχός και ζούσε απολύτως ασκητική ζωή, κατόρθωσε να αγιάσει στον κόσμο χωρίς να είναι σε μοναστήρι ή στην έρημο. 

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία φυσικά επειδή είναι πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τους εν τω κόσμω αγωνιζόμενους πιστούς και δη για τους επισκόπους. 

3.) Γίνεται μάλιστα πρότυπο με την εξής έννοια. Ναι μεν αγίασε εν τω κόσμω, πλην όμως ζούσε σαν ασκητής. Αυτό σημαίνει ότι αγιάζονται οι ασκητές και όχι απλά όσοι είναι πολύ δραστήριοι, οργανωτικοί και με μεγάλες διοικητικές ικανότητες, ούτε οι "αγαπούληδες", που είναι εύκολα αποδεκτοί από τους κοσμικούς, που ζουν μακρυά από την λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. 

Δεν αγιάζονται, επίσης, όσοι βρίσκονται -ή ακόμη χειρότερα φροντίζουν επιμελώς να βρίσκονται- συνεχώς στο προσκήνιο της δημοσιότητας.

Ούτε όσοι είναι ικανοί στις δημόσιες σχέσεις. 

Αγιάζονται οι ασκητές επίσκοποι που αγαπούν την αφάνεια και την μυστική εργασία των εντολών και που αποφεύγουν επιμελώς να προβάλλουν τον προσωπικό τους αγώνα και τα πεπραγμένα της επισκοπικής τους διακονίας.

4.) Ο Άγιος Καλλίνικος αγίασε και εξαιτίας της αθόρυβης τέλεσης της φιλανθρωπίας. Έδινε όλο του το εισόδημα, τον μηνιαίο του μισθό, σε φιλανθρωπίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, προς το τέλος του μήνα, αφού είχε δώσει όλα του τα χρήματα στους φτωχούς και δεν είχε χρήματα για να βοηθήσει εμπερίστατους συνανθρώπους μας, δανειζόταν από τους συνεργάτες της Μητρόπολής του για να κάνει φιλανθρωπίες.! Αλλά πάντοτε αθόρυβα, επειδή θεωρούσε ύψιστη αρετή την εργασία των εντολών, όπως ακριβώς επιτάσσει το Ευαγγέλιο.

5.) Ο Άγιος Καλλίνικος είναι πρότυπο χριστιανού Ιεράρχη και πηγή έμπνευσης στους πιστούς, επειδή ήταν πρότυπο αμνησικακίας. 

Ποιος έζησε ποτέ στην γη και δεν έγινε αντικείμενο φθόνου, άδικων κατηγοριών και συκοφαντιών; Αναπόφευκτα τα τοιαύτα στις ανθρώπινες σχέσεις. 

Ενώ, λοιπόν, όλοι -κατά καιρούς-, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, δεχτήκαμε συκοφαντίες και αδικίες, λίγοι έχουν το χριστιανικό μεγαλείο να συγχωρούν, από τα βάθη της ψυχής τους, όσους τους αδικούν, τους εχθρεύονται και τους συκοφαντούν.

Ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης δεν ήταν απλά ολοπρόθυμος, εκ βάθους καρδιάς, να συγχωρεί όσους τον συκοφαντούσαν, χωρίς να καταδέχεται να προσφύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό του, αλλά και συγχωρούσε -εκ καρδίας- και όσους εχθρούς και συκοφάντες του ποτέ δεν του ζήτησαν συγγνώμη. 

Αφανής εργάτης των εντολών, εχθρός των δημοσίων σχέσεων, αφιλάργυρος και φιλάθρωπος σε υπέρτατο βαθμό, αμνησίκακος. ασκητής επίσκοπος, αδιάβλητος Ιεράρχης.

Τόσο μεγάλος Άγιος εντάχθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μετά την Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τις πρεσβείες του να έχουμε στην ζωή μας πάντοτε και το φωτεινό του παράδειγμα να φωτίζει την ζωή μας.

No comments:

Post a Comment