Monday, June 15, 2020

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;


ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”, στην στήλη “Αλάθητο”:

“Μέχρι το Καπαλί τσαρσί ακούστηκαν οι φωνές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τις ενέργειες μερικών Ιεραρχών του Πατριαρχείου σχετικά με την Θεία Κοινωνία. Μαθαίνω ότι κάποιοι δεν ρώτησαν τον Πατριάρχη για τις αποφάσεις τους, ενώ άλλοι λένε ότι έλαβαν ευλογία προφορικά! Πλέον ο Πατριάρχης έδωσε εντολή να μην μιλά κανείς εκ των Ιεραρχών για το εν λόγω θέμα, αφού όπως διεμήνυσε το Πατριαρχείο μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.”

Δεν πείθει αυτό το δημοσίευμα.

Ισχυρίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ελέγχει την κατάσταση αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού στις διάφορες Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις του Θρόνου.

Προσπαθεί να πείσει ότι ο κάθε Ιεράρχης λέγει και κάνει ότι κόψει το κεφάλι του ακόμη και για τον τρόπο μετάδοσης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει πιστευτή αυτή η εκδοχή;

Έστω, όμως, ότι είναι αλήθεια ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε το έλεγχο και ο κάθε ιεράρχης του Θρόνου έκανε του κεφαλιού του τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας, χωρίς να ζητά οδηγίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. 

Ακόμη και στην περίπτωση που αυτό είναι αλήθεια, τι εμποδίζει τον Παναγιώτατο να ανακαλέσει τους παρεκτραπέντες Ιεράρχες στην τάξη και να τους αδειάσει κανονικά ώστε και οι ίδιοι να συνετιστούν, αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης να κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη του ποιμνίου του επειδή κινείται μέσα σε παραδοσιακές συντεταγμένες;

No comments:

Post a Comment