Saturday, April 25, 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΚΙΣΑΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΚΙΣΑΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δεν τίθεται θέμα συγγνώμης, Σεβασμιώτατε Κισάμου, για την στάση της Ιεραρχίας για την πανδημία του κορωνοιού. 

Όσοι δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των ναών δεν το κάνουν από αντιπολιτευτική στάση προς την κυβέρνηση, που ενήργησε αποφασιστικά και πήρε έγκαιρα τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. 

Ούτε από περιφρόνηση και αγνωμοσύνη προς τους 26 κορυφαίους λοιμωξιολόγους της πατρίδας μας, οι οποίοι κατόρθωσαν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε βαθμό που η πατρίδα μας θεωρείται πρότυπο, ανά την υφήλιο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού.

Πολλώ μάλλον δεν διαμαρτύρονται οι πιστοί από ανυπακοή προς την Ιερά Σύνοδο και τους κατά επαρχία οικείους επισκόπους.

Ζητούμε τούτο μόνον: Να δοθεί η δυνατότητα σε μας τους λαϊκούς να συμμετέχουμε στην λατρεία και στα Ζωοποιά μυστήρια της Εκκλησίας.

Ζητούμε πολλά; Ζητούμε κάτι που είναι αντίθετο προς το Ευαγγέλιο; Ζητούμε κάτι περισσότερο από ότι ο νομοθέτης διαλαμβάνει για τις υπεραγορές, τα περίπτερα, την Βαρβάκειο, την τράπεζα ή τις λαικές αγορές; 

Αν ο νομοθέτης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους πολίτες να αγοράζουν τσιγάρα από το περίπτερο είναι επιτρεπτό να απαγορεύει στους πιστούς να κοινωνούν;

Ούτε απολογία ζητούμε από κανένα, ούτε επιδιώκουμε να μειώσουμε ή να ταπεινώσουμε ή να διαμφισβητήσουμε κανένα. Πολλώ μάλλον τους επισκόπους μας.

Η ευθύνη της Ιεραρχίας σε τούτο συνίσταται μόνον: Στο ότι δεν διαπραγματεύθηκε με την Πολιτεία το άνοιγμα των ναών και δεν κατοχύρωσε το δικαίωμα των πιστών να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό, με κάθε καλή διάθεση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ας κινηθούν αποφασιστικά προς την Πολιτεία για να διασφαλίσουν τα αυτονόητα για την Εκκλησία και τους πιστούς.

No comments:

Post a Comment