Friday, April 10, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Όντως παραμυθητική η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς το ποίμνιο της Εκκλησίας για την πανδημία του κορωνοιού. 
Η πανδημία οδήγησε την Ιερά Σύνοδο στην απόφαση να τελεί της Θεία Λειτουργία και τις Ακολουθίες με κλειστές θύρες για τους λαϊκούς.
Εμπεριστατωμένη εγκύκλιος η οποία καλύπτει μεν τον σκανδαλισμό των πιστών (τουλάχιστον των καλοποραίρετων), αλλά δεν εξαντλεί τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Πολιτεία. Όχι με εριστικό ή αντιπολιτευτικό τόνο, αλλά με καλή διάθεση για να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα.
Αποδεκτή βεβαίως η διάθεση της Ιεράς Συνόδου να συνεργαστεί με την Πολιτεία και την ιατρική κοινότητα για να προστατευθεί η ζωή και η υγεία του ποιμνίου της Εκκλησίας.
Υπάρχει, όμως, πολύ περιθώριο για να υποβληθεί αίτημα της Ιερά Συνόδου στην κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη τέλεση της Θείας Λατρείας και της Θείας Λειτουργίας, αν τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας που όρισε η ιατρική κοινότητα.
Το παράδειγμα της Εκκλησίας της Γεωργίας, αλλά και της Εκκλησίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, πρέπει να βοηθήσουν (κυβέρνηση, Ιερά Σύνοδο, ιατρική κοινότητα και λαό) να υιοθετήσουμε την ίδια πρακτική.
Με αυτόν τον τρόπο και οι όροι της ιατρικής κοινότητας να μην υπάρξει συνάθροιση και συνωστισμός πολλών ατόμων θα αποφευχθεί και παράλληλα η Θεία Λειτουργία και οι Ακολουθίες θα τελούνται απρόσκοπτα.
Όσο για την Θεία Κοινωνία, οι λίγοι που θα βρίσκονται στον ναό μακρυά ο ένας από τον άλλο θα μπορούν να κοινωνούν και οι πολλοί που θα βρίσκονται στο προαύλιο του ναού ή στον παρακείμενο δρόμο, σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο, θα μπορούν είτε να μπαίνουν στον ναό σταδιακά και να κοινωνούν, είτε ο ιερέας να βγαίνει με το άγιο Δισκοπότηρο στην εξωτερική θύρα του ναού και να κοινωνεί τους πιστούς.
Απλά δεν είναι αποδεκτό η Ιερά Σύνοδος να αποκλείει τους πιστούς από την λατρεία της Εκκλησίας ή να αρνείται να δώσει το Μυστήριο της Ζωής ή το μυστήριο που προσφέρει άφεση αμαρτιών ή ίαση ψυχής και σώματος στους πιστούς.
Οι όποιες περιοριστικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση η οποία είναι υπεύθυνη για την υγεία του λαού.
Αυτό, όμως, ουδόλως εμποδίζει την Ιερά Σύνοδο να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση και την ιατρική κοινότητα την απρόσκοπτη τέλεση της Θείας Λειτουργίας, της Εξομολόγησης και του Αγίου Ευχελαίου νοουμένου ότι θα τηρούνται τα πλαίσια ασφαλείας που ορίζει η ιατρική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί βαθειά θλίψη το ότι η Εκκλησία προθυμοποιήθηκε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και της ιατρικής κοινότητας για χάρη του υπέρτατου Αγαθού που είναι η ζωή και η υγεία, όπως αναφέρει η Εγκύκλιος. 

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή αυτή καθ' εαυτήν δεν είναι το Υπέρτατο αγαθό. Γι' αυτό και οι μάρτυρες ήταν πρόθυμοι να την θυσιάσουν για να διατηρήσουν ακέραιη την όντως Ζωή εν Χριστώ Ιησού, η οποία όντως είναι το Υπέρτατο Αγαθό. 

No comments:

Post a Comment