Friday, April 24, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΖΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΖΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Προψές βράδυ, ανάρτησα κείμενο εναντίον του αρχηγέτη της Νεορθοδοξίας κ. Χρήστου Γιανναρά, για όσα αιρετικά είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Μεγάλη Εβδομάδα. 

Το πρωί -όρθρου βαθέως- με περίμενε πολύ ευχάριστη έκπληξη, επειδή είδα ότι καταχωρήθηκε, σε μορφή τριών σχολίων μοναδικής αξίας, πραγματεία για την Νεορθοδοξία και τα δογματικά ολισθήματα του κ. Γιανναρά.

Εκπλήσσει πραγματικά η διεισδυτική ανάλυση της Νεορθοδοξίας και του Νεονικολαιτισμού του κ. Χρήστου Γιανναρά από τον συντάκτη των σχολίων.

Δεν γνωρίζω τον κ. Καζιάκο. Αν δεν είναι όνομα που χρησιμοποιεί κάποιος κορυφαίος θεολόγος, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα πολύεδρο αδάμαντα της Ορθοδοξίας από τον οποίο μπορούμε να περιμένουμε πολλά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καζιάκος κατορθώνει να εντοπίσει τα ολισθήματα του κ. Γιανναρά και να ιχνηλατήσει την πορεία του στο ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών της Δυτικής φιλοσοφίας και της δυτικής θεολογικής σκέψης. 

Πρόκειται για ένα πολύ περιεκτικό κείμενο, που αποδεικνύει τον συντάκτη του, εις βάθος κάτοχο της Ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και της δυτικής θεολογικής σκέψης, την οποία αναιρεί με ατράνταχτα θεολογικά επιχειρήματα.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε, με όλη την δύναμη της ψυχής μας, τον κ. Καζιάκο να δημοσιεύσει σε θεολογικό περιοδικό -κατά προτίμηση την “Θεοδρομία”, ει δυνατόν και στον “Ορθόδοξο Τύπο”- το άρθρο του, επειδή λέγει πολύ ουσιαστικά πράγματα που πρέπει να γίνουν προσιτά στους πιστούς και ιδιαίτερα στην Ιεραρχία και στους θεολόγους.

Απλά δεν μπορούν πολλοί να γράψουν τέτοια κείμενα και το μυαλό μου πάει στον μόνον ίσως εν Ελλάδι που όντως μπορεί να παράγει τόσο ουσιαστικά δείγματα θεολογικής γραφής. 

Αν όμως, for all I know, το κείμενο όντως ανήκει στον κ. Β. Καζιάκο, δοξάζω τον Θεό που μας χάρισε τόσο φωτεινό θεολογικό αστέρι στην στείρα εποχή μας.

2 comments:

  1. Ευχαριστώ, κ. Τελεβαντο, εύχομαι δύναμη στην διακονία σας, υγεία, και η χάρις Του Χριστού να μας σκεπαζει μέσα στους έσχατους καιρους

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Αλλά μη με ευχαριστείτε για τις κρίσεις μου για την πραγματεία σας. Τέτοια κείμενα βγαίνουν ένα κάθε δέκα χρόνια το πολύ

    ReplyDelete