Sunday, April 5, 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5/4/2020


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
5/4/2020
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
1.) Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”, πολύ τεκμηριωμένο άρθρο του Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Κυριάκου Κυριαζόπουλου, που επιγράφεται “Προβλήματα της από 1/4/2020 απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.”
Στο όντως συγκροτημένο του άρθρο ο κ. Καθηγητής αναιρεί με ακαταμάχητα επιχειρήματα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
α.) Για την αντισυνταγματική και αντορθόδοξη απαγόρευση της Θείας Λατρείας,
β.) Την αντισυνταγματική και αντισυνοδική επιβολή φίμωτρου στους Ιεράρχες, αλλά και σε όλους τους κληρικούς, μοναχούς και εργαζόμενους στην Διοίκηση της Εκκλησίας.
*****

2.) Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκανε επέμβαση στο Ωνάσειο για να του τοποθετήσουν βηματοδότη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και σχεδόν το σύνολο της πολιτικής και εκκλησιαστικής Ιεραρχίας έσπευσε να του ευχηθεί.
Συντονίζουμε τις προσευχές μας με όλο το ποίμνιο της Εκκλησίας για την υγεία του Μακαριώτατου.
*****

3.) Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος: “Οι σημερινοί Χριστιανοί δεν είναι για μάχες. Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν γερά καρύδια· άλλαξαν όλο τον κόσμο.
Και στην βυζαντινή εποχή μια εικόνα έβγαζαν από την Εκκλησία και αντιδρούσε ο κόσμος.
Αν η Εκκλησία δεν μιλάη, για να μην έρθη σε ρήξη με το κράτος, αν οι Μητροπολίτες δεν μιλούν, για να τα έχουν καλά με όλους, γιατί τους βοηθάνε στα Ιδρύματα κ.λπ., οι Αγιορείτες πάλι δεν μιλούν, για να μην τους κόψουν τα επιδόματα, τότε ποιος θα μιλήση;
Οι καθηγητές της Θεολογίας κ.λπ. δεν φωνάζουν, γιατί λένε: «Είμαστε υπάλληλοι· θα χάσουμε τον μισθό μας, και μετά πως θα ζήσουμε;».
Τα μοναστήρια εν τω μεταξύ τα έπιασαν με τις συντάξεις. Ο μοναχός άφησε μεγάλες συντάξεις, έφυγε από τον κόσμο και ήρθε στο μοναστήρι, και να πάρη πάλι σύνταξη! Και να φθάνουμε για την σύνταξη να προδώσουμε τον Χριστό!”
Ούτε που θέλω να σκέφτομαι πόσο πολύ θα αγανακτούσε ο Άγιος Παΐσιος αν ζούσε στις μέρες μας και μάθαινε ότι έκλεισαν οι ναοί με την έγκριση της Ιεραρχίας και απαγορεύθηκε στους πιστούς να εξομολογούνται και να κοινωνούν ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα.!!!
*****

4.) “Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν”, γράφει η επιγραφή στην πρόσοψη του ναού. Αλλά, άραγε, πώς θα δοξολογήσουμε τον Θεό “εν εκκλησίαις” τώρα που έκλεισαν οι ναοί με την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας;
*****

5.) Να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και να τηρήσουν όλους τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβάλλει οι αρχές, για την προστασία του γενικού πληθυσμού, προτρέπει ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, τους πιστούς.
Με δεδομένο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, για πρώτη φορά στους Ιερούς Ναούς του νησιού θα τελούνται λειτουργίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ο ίδιος προβάλει ως εναλλακτική λύση την παρακολούθηση των Λειτουργιών από το Ραδιόφωνο της Χιακής Εκκλησίας.
Ερωτώμενος για την Ανάσταση, ο Μητροπολίτης και πάλι προτρέπει σε σύνεση και υπομονή, αποκαλύπτοντας όμως τις προθέσεις του:
«Όταν με τη βοήθεια του Θεού περάσει αυτή η δοκιμασία και αν είμαστε όλοι καλά, τότε θα γίνει μία Λειτουργία, με όλους τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, στην οποία θα μπορεί να έρθει όλο το νησί και ο κόσμος να κοινωνήσει από 86 Άγια Δισκοπότηρα»” (Ιστοσελίδα “Ρομφαία”).
Σεβασμιώτατε! Μας λέτε τι θα κάνετε όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοιό!
α.) Τι θα γίνει, όμως, μέχρις ότου αρθούν; 
β.) Μήπως γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα; 
γ.) Μήπως έχουμε εχέγγυα ότι δεν θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο, αν σταματήσει για λίγους μήνες, η πανδημία;
δ.) Πρώτη φορά η Εκκλησία ζει σε καιρό πανδημίας; 
ε.) Για ποιο λόγο οι Ιεράρχες των προηγούμενων αιώνων δεν έκλειναν τους ναούς όταν ξεσπούσαν πανδημίες πολύ χειρότερες από τον κορωνοιό (τύφος, λέπρα, μαλάρια, πανώλη, φθίση), αλλά αντίθετα καλούσαν τους πιστούς να πηγαίνουν στους ναούς πιο συχνά;
στ.) Πού εκ του αιώνος ηκούσθη ποτέ οι επίσκοποι να κλείνουν αντί να ανοίγουν εκκλησίες; 
ζ.) Να αποτρέπουν, αντί να προτρέπουν, τους πιστούς να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν;
*****

6.) Στο άρθρο του Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Κυριάκου Κυριαζόπουλου, που επιγράφεται “Προβλήματα της από 1/4/2020 απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου” διαβάσαμε το εξής: 
“Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ως Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, δεν προέτρεψε τους πιστούς της Θεσσαλονίκης, να κλειστούν στα σπίτια τους για να μην μολυνθούν από την επιδημία, αλλά τους κάλεσε στη λιτανεία στην οποία προεξήρχε με αφορμή την επιδημία που ξέσπασε τότε, και με αφορμή την οποία εκφώνησε τη συγκεκριμένη Ομιλία του.” 
Ακούει κανείς; Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών σήμερα. Αντί να συστήσει στους πιστούς να απέχουν από τον ναό και τα μυστήρια της Εκκλησίας, τους προσκάλεσε σε λιτανεία όπου και εκφώνησε την ομιλία του με την οποία καλούσε το ποίμνιό του σε μετάνοια.
Εμείς σήμερα συμπεριφερόμαστε με τρόπο που δείχνει ότι τα ξέρουμε καλύτερα από τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας, οι οποίοι προσκαλούσαν τους πιστούς στους ναούς -εν μέσω πανδημιών- για να κάνουν ευχέλαια, παρακλήσεις, λιτανείες και αγρυπνίες.

No comments:

Post a Comment