Wednesday, April 29, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Διάγγελμά του της 29ης Απριλίου 2020, ανακοίνωσε τα ακόλουθα αναφορικά με το άνοιγμα των ναών και του εκκλησιασμού:

“(ii) Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.”

Επομένως είναι πιο αυστηρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, που λαμβάνει η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. 

Στην Ελλάδα οι πιστοί θα συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία και στις Ακολουθίες από τις 17 Μαίου, ενώ στην Κύπρο θα μπορούν να κάνουν το ίδιο την 1η Ιουνίου.

Προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης της απόφασης της κυβέρνησης μέχρι την 1η Ιουνίου. 

Γι’ αυτό απευθύνουμε θερμή έκκληση στον Μακαριώτατο και στους άλλους αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου να μας δίνουν την δυνατότητα μέχρι την 1η Ιουνίου να μπορούμε να εξομολογούμαστε και να κοινωνούμε με κάθε σεβασμό προς το πρωτόκολλο ασφαλείας που θα καθορίσουν οι λοιμωξιολόγοι.

No comments:

Post a Comment