Saturday, April 18, 2020

Ο “ΠΟΡΦΥΡΙΤΗΣ” ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΡΘΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ


Ο “ΠΟΡΦΥΡΙΤΗΣ” ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΡΘΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο “Πορφυρίτης” μιλά με τον δέοντα σεβασμό στους επισκόπους, δηλαδή τους μόνους αρμόδιους να διαπραγματευθούν πειστικά με την κυβέρνηση το άνοιγμα των ναών.

Τους διερμηνεύει αφενός μεν τον πόνο των χριστιανών, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την λατρεία και τα μυστήρια της Εκκλησίας, και τους καλεί να αναλογιστούν την ευθύνη τους έναντι του Θεού, αλλά και του ποιμνίου τους.

Παράλληλα προτείνει την τέλεση των Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας σύμφωνα με τα πρότυπα πολλών Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (Γεωργίας, Σερβίας Βουλγαρίας κτλ.), όπου οι πιστοί συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής που καθορίζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Αυτή η προσέγγιση θα μπορέσει να αποδώσει ιδιαίτερα αν οι ιερείς μας θέσουν με σεμνότητα το αίτημα των πιστών στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να αντιληφθούν τον πόθο των πιστών να συμμετέχουν στην λατρεία και στα ζωοποιά μυστήρια της Εκκλησίας.

Η άλλη προσέγγιση -του σεβαστού π. Βασίλειου Βολουδάκη- των κραυγών και του show, δεν μπορεί να αποφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. 

Χρησιμεύει μόνον να παρουσιάσει ως ήρωα και Ομολογητή της πίστεως ένα άκαπνο κληρικό, ο οποίος στέρησε τους πιστούς της ενορίας του την Θεία Λατρεία και τα Ζωοποιά μυστήρια της Εκκλησίας την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο σεπτός Γέρων των Εξαρχείων δεν παρέλειψε, στο θεατρινιστικό του ξέσπασμα (την σκηνοθεσία του οποίου θα ζήλευε ο Ζαφιρέλλι και την ηθοποία ο Sir Lawrence Olivier και η Κυβέλη), να επιτεθεί εναντίον των 26 κορυφαίων λοιμωξιολόγων που κατόρθωσαν ένα αξιοζήλευτο ανά την υφήλιο θαύμα αντιμετώπισης του ιού. 

Παράλληλα του έδωσε την δυνατότητα να αναφερθεί και πάλιν στην γελοιωδία ότι ο φονικός κορωνοιός είναι απλή γριπούλα.

Ποια κυβέρνηση θα μας πάρει στα σοβαρά αν, αντί να ζητήσουμε να τελούνται οι Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία με συμμόρφωση στα μέτρα υγιεινής, απαιτούμε -όπως ζητά ο σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης- την αντικατάσταση των λοιμωξιολόγων που πέτυχαν αξιοζήλευτο κατόρθωμα;

Ο σεβαστός π. Βασίλειος έκανε το show του κέρδισε ότι κέρδισε -τουλάχιστον, στα μάτια μικρόνοων και αφελών-, αλλά εμάς φυσικά μας ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημα. Και η λύση είναι αυτή που προτείνει ο “Πορφυρίτης”.

Γι’ αυτό ας πλησιάσουν οι πρεσβύτεροι, αλλά και οι λαϊκοί, τους οικείους Ιεράρχες τους και ας τους υποβάλουν με σεβασμό -χωρίς κραυγές και αυθάδεια- το αίτημα των πιστών. 

Ο ΙΣΚΕ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πολύ ουσιαστικό ρόλο.

Ας μην ξεγελιόμαστε ότι η πανδημία θα υποχωρήσει εύκολα και ότι δεν θα ξανάρθει. Μέχρις ότου βρεθούν κατάλληλα φάρμακα και προπαντός μέχρι την ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου η υφήλιος θα παραπαίει εξαιτίας του ιού.

Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να βρεθεί τρόπος να πειστεί η Ιεραρχία να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση το άνοιγμα των ναών, όπως το κατόρθωσε η Ιεραρχία σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

No comments:

Post a Comment