Thursday, April 30, 2020

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΖΗΤΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΙΟ


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΖΗΤΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΙΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος, με παρέμβασή του στην τηλεόραση, είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι υποχρεωμένος να συγκαλεί 4 φορές τον χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τακτική Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Μια από αυτές τις 4 ημερομηνίες είναι η εβδομάδα μετά την Διακαινήσιμο, δηλαδή η παρούσα εβδομάδα.
Τόνισε ότι το σύστημα διοίκησης των Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν έχει σχέση με το προσωποπαγές σύστημα του Παπισμού. 
Γι’ αυτό, είπε ο Πανιερώτατος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει υποχρέωση να συναποφασίζει με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τα σημαντικά θέματα της Εκκλησίας που δεν αφορούν αποκλειστικά την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια.
Είπε, επίσης, ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο για τα προστατευτικά μέτρα που έλαβαν. 
Θεωρεί, όμως, ότι η αναμονή μέχρι την 1η Ιουνίου για την επαναλειτουργία των ναών είναι μακρό χρονικό διάστημα και εισηγήθηκε διάφορους τρόπους για την άμεση επαναλειτουργία των ναών υπό ασφαλείς συνθήκες.
Ο Πανιερώτατος Κύκκου έχει βεβαίως δίκαιο όταν λέγει ότι χρειάζονται συνοδικές αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία. 
Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Η Ιερά Σύνοδος να λαμβάνει τις ορθές αποφάσεις.
Ας συνέλθει, λοιπόν, η Ιερά Σύνοδος για να ζητήσει από την Πολιτεία να επιβραχύνει την παράταση μέχρι την 1η Ιουνίου που εξήγγειλε ο Πρόεδρος για την λειτουργία των ναών.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό επειδή ήδη έγινε το Διάγγελμα του Προέδρου, η Ιερά Σύνοδος ας συνέλθει και ας αποφασίσει τουλάχιστον να δίνουν στους λαϊκούς την δυνατότητα να εξομολογούνται και να κοινωνούν, με την προϋπόθεση ότι θα τηρείτιαι το πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι.

No comments:

Post a Comment