Monday, April 13, 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13/4/2020


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13/4/2020
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

1.) Αξιόλογη παρέμβαση του Σεβ. Κισάμου κ. Αμφιλόχιου για τον διωγμό των ευλαβών ιερέων που κοινώνησαν πιστούς.


Ο ΣΕΒ. ΚΙΣΑΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΠΙΣΤΟΥΣ
=====

Συντάσσονται ανακριτικές εκθέσεις, λαμβάνονται καταθέσεις, σχηματίζονται δικογραφίες, αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν Ναούς, ζητούνται εισαγγελικές παρεμβάσεις και δίδονται παραγγελίες, ενεργοποιούνται αυτόφωρα, η Εκκλησία εκδίδει ανακοινώσεις, και οι ιθύνοντες δηλώνουν: «αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες… θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή των πολιτών και τη δημόσια υγεία».

Ποιο το… «έγκλημά» τους; Κοινώνησαν μικρό αριθμό πιστών! Επιπροσθέτως: ακατανόμαστοι χαρακτηρισμοί και ύβρις εξαπολύονται για το συστατικό Μυστήριο της Εκκλησίας, την Θεία Ευχαριστία.

«Παντίερα», Την ονομάζουν κάποιοι. «Επιμονή στο καταστροφικό» και «ακατανόητο», κάποιοι άλλοι το γεγονός ότι Ιερέας καταλύει την εναπομείνασα Θεία Κοινωνία!

Έτεροι τινές ειρωνεύονται τον Ι. Κλήρο: «μικρό παιδί σκυμμένο προσκυνηματικά» ονομάζουν διάκονο που γονατισμένος ενώπιον της Αγίας Τραπέζης λαμβάνει την ευλογία του λειτουργού Ιερέως.

Περιγελούν, υβρίζουν, λοιδορούν, συκοφαντούν, ειρωνεύονται, χλευάζουν…

Προς τι ότι όλη αυτή η δημοσιότητα και υπερβολή;

Το ότι μετάλαβαν 10 πιστοί σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, αυτό: «θέτει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών και την δημόσια υγεία»;

Το ότι καθ' όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ως και του προηγούμενου, εκατοντάδες - χιλιάδες συμπολίτες μας, αμέριμνοι έκαναν την βόλτα τους και απολάμβαναν την καλοκαιρία σε όλους σχεδόν τους παραλιακούς δρόμους της Πατρίδας μας, αυτό δεν «θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία»;

Το γεγονός, επίσης, ότι χιλιάδες άλλοι συνωστίζονται, σε καθημερινή βάση, στις αλυσίδες των καταστημάτων τροφίμων, ούτε αυτό θέτει σε «κίνδυνο την δημόσια υγεία»;

Γιατί εκεί δεν τίθενται σε εφαρμογή τα τόσο απόλυτα και ακατανόητα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν επειδή μετάλαβαν 10 άνθρωποι;

Γιατί εκεί δεν υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες, ανακρίσεις, αστυνομικές δυνάμεις; Γιατί δεν σχηματίζονται δικογραφίες;

Δεν τους κυνηγά ούτε η Αστυνομία, ούτε ο Εισαγγελέας. Ένας πιστός όμως επειδή κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θα πρέπει να πάει αυτόφωρο!

*****

2.) Ξεκάθαρες οι εξηγήσεις του Σεβασμιώτατου Κερκύρας και για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας και για την καθιερωμένη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κόσμος είναι σφόδρα αγανακτισμένος με την εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος του Μητροπολίτη Κερκύρας το έγκλημα του οποίου συνίσταται στην τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και στην μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στους ελάχιστους παρεβρεθέντες στην Θεία Λειτουργία πιστούς.

Επιβάλλεται ανυπερθέτως να επικρατήσουν δεύτερες φρονιμότερες σκέψεις.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ
=====

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου 2020 ο Σεβ. Κέρκυρας Νεκτάριος δέχθηκε στο γραφείο του στο Επισκοπείο ανακριτικούς υπαλλήλους εκ του Αστυνομικού Τμήματος Κερκύρας, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Διονυσίου Λαμπρίδη.

Κατόπιν, καθώς τυπικώς συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες περί παραβάσεως της ΚΥΑ 6ης Απριλίου 2020.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε στον κ. Εισαγγελέα ότι πουθενά στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν γίνεται λόγος περί απαγορεύσεως μεταδόσεως της θείας κοινωνίας, ακόμη και στους ελάχιστους που επιτρέπεται να συμμετέχουν στην θεία λειτουργία. Εάν αποσυνδέσουμε την θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων. Η λιτανεία γίνεται πάντοτε αφού ολοκληρωθεί η θεία λειτουργία και είναι ανεξάρτητη από αυτήν. Λόγω της καταστάσεως με τον κορωνοϊό τελέστηκε εντός του ναού, κεκλεισμένων τω θυρών, όπως και η θεία λειτουργία. Κατ’  αυτήν απαιτείται η ελάχιστη συμμετοχή έξι ιερέων (τέσσερις που φέρουν το σκήνωμα του Αγίου, ένας την χείρα και ένας το ιερό ευαγγέλιο), ενώ χρειάζεται και η κωδωνοκρουσία την οποία καλύπτουν οι εργαζόμενοι στον ιερό ναό, λόγω του χειροκίνητου των καμπανών. 

Κατόπιν τούτων ο Μητροπολίτης αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για την 25 Μαΐου 2020.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά λύπης του, ενημερώνει τον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας όπως και τον κάθε ενδιαφερόμενο, ότι μετά από αυτήν την δήλωση του κ. εισαγγελέα η Ιερά Μητρόπολις δεν μπορεί να αναλάβει να τελέσει με το θρησκευτικό τελετουργικό, έστω και εντός του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, την καθιερωμένη από το 1553 λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με τον επιτάφιο του Κυρίου, καθώς οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την Κυβερνητική Απόφαση.

Η Ιερά Μητρόπολις γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραβιασθεί μία παράδοση 500 χρόνων περίπου, ότι ο κερκυραϊκός λαός δεν θα μπορέσει, έστω και διά της τηλεοράσεως και του Διαδικτύου, όπως έγινε την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, να συμμετάσχει στη μακρόχρονη παράδοση της πίστης του τόπου στον Άγιο, όμως από την στιγμή που ο κρατικός νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, έτσι και θα γίνει.

*****

3.) Αψυχολόγητη και αντιπαραγωγική η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου να καλέσει τον εισαγγελέα να επέμβει επειδή κληρικός στο Κουκάκι κοινώνησε έξω από τον ναό ένα νεαρό κύριο και το παιδάκι του και επειδή ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή ελάχιστων πιστών.

Δυστυχώς η Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής για το θέμα υπήρξε απαράδεκτη, ψοφοδεής και ποντιοπιλατική.

Είναι επιβεβλημένο η Ιερά Σύνοδος και η κυβέρνηση να συμφωνήσουν ότι επιβάλλεται η τέλεση όλων των Θείων Λειτουργιών και Ακολουθιών, με την συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου, νοουμένου ότι θα τηρούνται οι κανόνες που καθόρισε η ιατρική κοινότητα για αναχαίτιση της πανδημίας.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΑ Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΟΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
=====

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τα περιστατικά με τη Θεία Κοινωνία σε εκκλησίες σε Κουκάκι και Κέρκυρα, και ενώ τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι σε πλήρη ισχύ.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να υπάρξει παρέμβαση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Θεία Κοινωνία από την πίσω πόρτα ναού στο Κουκάκι

Το πρώτο περιστατικό που έγινε γνωστό συνέβη την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, με ιερέα να κοινωνεί πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, εκδίδοντας ανακοίνωση.
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Και καταλήγει: «Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».
Στην περίπτωση του Κουκακίου, ο ιερέας έγινε αντιληπτός από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον κάλεσαν να σταματήσει, ωστόσο εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει.

Και στην Κέρκυρα Θεία Κοινωνία

Ακόμα ένα περιστατικό, μετά από αυτό στο Κουκάκι, Θείας Κοινωνίας σε εκκλησία παρατηρήθηκε την Κυριακή των Βαΐων, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα.
Η σημερινή Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα ήταν σίγουρα διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές.
Η λιτανεία του του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος για πρώτη φορά θα γινόταν εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών. Ετσι θα έπρεπε τουλάχιστον.
Οπως αναφέρει το τοπικό Μέσο kerkyrasimera, στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες υπήρχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το σύνολό τους μάλιστα ξεπερνούσε τα 15 άτομα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, παρά τις απαγορεύσεις και την ξεκάθαρη θέση της Πολιτείας για τις εκκλησίες κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ:

Ιστοσελίδα “Ρομφαία”

*****

4.) Μήπως οι λοιμωξιολόγοι των Εξαρχείων είναι καιρός να εγκαταλείψουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις και να αποδεχτούν αυτό που διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ότι κορωνοιός είναι φονική πανδημία και όχι εποχιακή γρίπη;


ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
=====

Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών, νικημένος από τον κορωνοϊό, ο διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής Θεόδωρος Παπάζογλου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο εκλιπών είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και μολονότι δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και απαιτήθηκε η εισαγωγή του στην Εντατική όπου και κατέληξε.

Η απώλεια του επικεφαλής στο Τμήμα Υποστήριξης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σκόρπισε θλίψη στην ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς ο εκλιπών είχε εργαστεί στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και εξακολουθούσε να διατηρεί σχέσεις με το ΙΤΕ και την Κρήτη, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Ο Δρ. Θεόδωρος Παπάζογλου, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

No comments:

Post a Comment