Wednesday, December 2, 2020

Α. ΒΙΚΕΤΟΥ,Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟΣ ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΟΣΑΤΣΙ



 Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟΣ ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΟΣΑΤΣΙ


Του κ. Αριστείδη Βικέτου

=====


Οι δηλώσεις (26.11.2020) του Ρώσου πρέσβη, Στανισλάβ Οσάτσι, στο ΚΥΠΕ και στην τηλεόραση του ΡΙΚ, με τις οποίες σχολίασε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, είναι προκλητικότατες και συνιστούν ωμή και ιταμή επέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας Κύπρου και όχι μόνο, αφού, με την αποστροφή του «Είμαστε σίγουροι, ότι όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου», στην ουσία απειλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τις απαράδεκτες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και στο ΡΙΚ ο κ. Οσάτσι επιβεβαιώνει πληροφορίες, που τον έφεραν να διαδραματίζει παρασκηνιακά ρόλο, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα για να επηρεάσει Ιεράρχες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για αποτροπή της αναγνώρισης από την Εκκλησία Κύπρου της Εκκλησίας Ουκρανίας και την μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου. 

Στις δηλώσεις του αποφαίνεται ως ειδικός επί του Κανονικού Δικαίου και κάνει μαθήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο κατηγορεί ασυστόλως και ψευδώς, ενώ αμφισβητεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία “δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις” της Μόσχας. 

“Είμαστε σίγουροι”, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι “όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου». 

Αν είναι κάτι που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, αυτό είναι ο τρόπος που ενεργεί ο πρέσβης Οσάτσι. Φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι στην Κύπρο Εκκλησία και Κράτος είναι ανεξάρτητοι θεσμοί. Ως εκ τούτου η Εκκλησία Κύπρου δεν αποτελεί “βραχίονα” του Κράτους. 

Αναντίλεκτα, με τις δηλώσεις του, ο κ. Οσάτσι έχει υπερβεί τα διπλωματικά θέσμια. 

Άραγε τι θα γινόταν, αν ο Κύπριος πρέσβης στη Μόσχα ενεργοούσε, όπως ο κ. Οσάτσι; Η απάντηση είναι απλή: Θα τον καλούσαν εντός 24 ωρών να εγκαταλείψει την χώρα.


ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο “Αγγελιαφόρος”

No comments:

Post a Comment