Sunday, December 13, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΥΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΣΥΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Οι Ιερές Σύνοδοι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, συνέρχονται, εκ του σύνεγγυς ή με τηλεδιάσκεψη, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, για να διαβουλευθούν για τα υγειονομικά μέτρα που αφορούν το κλείσιμο των ναών, από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή χαρά μας για το γεγονός ότι καθιερώνεται ως έθος -επιτέλους- το αυτονόητο. 


Τουτέστιν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία να τυγχάνουν συνοδικής διαχείρισης, επειδή το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι επισκοποσυνοδικό.


Είναι οπωσδήποτε λάθος τα εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα να διευθετούνται με αυθαίρετες αποφάσεις των Προκαθημένων. 


Εξίσου αντισυνοδικό, και ως εκ τούτου απαράδεκτο, είναι να μη δεσμεύεται ένας Μητροπολίτης από τις αποφάσεις της ευρείας ή και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας στην οποία ανήκει και να κάνει αντάρτικο στην Μητρόπολή του.!!!


Αυτό και αν είναι αντισυνοδικό πνεύμα.!

Βεβαίως υπάρχουν Ιεράρχες, οι οποίοι, για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ανάγκης να αποδέχονται τις αποφάσεις των πλειόνων, κάνουν αντάρτικο, με την δικαιολογία ότι δείχνουν ανυπακοή στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας, επειδή είναι θέματα πίστεως.!!! 


Αφού, λοιπόν, τα επίμαχα θέματα τα βάφτισαν αυθαίρετα ως θέματα πίστεως, δεν κάνουν υπακοή σε καμμία απόφαση της πλειοψηφίας, επειδή -κατά τον έωλο και φαιδρό ισχυρισμό τους- αντιμάχονται τα Δόγματα της Εκκλησίας.!!!

Εκ του πονηρού -φυσικά- προσέγγιση, επειδή -για να έρθουμε σε όσα αφορούν την Εκκλησία της Κύπρου- το Ουκρανικό είναι 100% Κανονικό και όχι Δογματικό ζήτημα. 


Όσο για την υιοθέτηση των υγειονομικών μέτρων ή των εμβολίων δεν είναι θέμα το οποίο είναι επιτρεπτό, έστω και εξ αποστάσεως, να απασχολεί τις Συνόδους των επισκόπων. 


Αυτά είναι θέματα που αφορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους οργανισμούς τροφίμων και φαρμάκων, τους ειδικούς γιατρούς κτλ. 


Σε καμμία περίπτωση θέματα που αφορούν τις Συνόδους των επισκόπων.

Ας επανέλθουμε στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αναφορικά με το κλείσιμο των ναών, ως υγειονομικό μέτρο, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του φονικού κορωνοιού.


Ταπεινώς φρονούμε ότι μπορεί και πρέπει να ανοίξουν οι ναοί, αλλά όλοι οι Ιεράρχες πρέπει να αναλάβουν με υπευθυνότητα το χρέος έναντι της Πολιτείας ότι θα τηρήσουν και στην τελευταία ενορία της Μητροπόλεώς τους, το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που κατάρτισαν οι ειδικοί επιστήμονες.

Η στάση ορισμένων Ιεραρχών του τύπου είμαι ο Ρομπέν των δασών της Εκκλησίας, (αφήνω πια το  αμίμητο είμαι ο Άγιος Μάρκος Εφέσου ο Ευγενικός!!!), το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλέσουν την θυμηδία των νουνεχών ανθρώπων.


Η μεν Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν, από την μια να δείχνει κάθε επιείκεια και να χαλαρώνει τα μέτρα για όλες τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου, και αφετέρου να εξαντλεί όλη την αυστηρότητά της στις θρησκευτικές ανάγκες του λαού.

Η Ιεραρχία, όμως, στο σύνολό της, πρέπει να είναι έτοιμη να συνδράμει με υπευθυνότητα την προσπάθεια της Πολιτείας να περιορίσει την εξάπλωση του φονικού κορωνοιού.

Η πόλωση και η σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας εις ουδέν ωφελεί, αλλά μάλλον αιτία πολλών και ποικίλων κακών θα αποβεί για όλους μας.


Ελπίζω, προσδοκώ και προσεύχομαι να υπάρχει η καλή θέληση και εκ μέρους της Πολιτείας και εκ μέρους της Ιεραρχίας των τριών Εκκλησιών για να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα, που δεν είναι άλλη από το να παραμείνουν μεν ανοιχτοί οι ναοί, αλλά να τηρείται αυστηρά από όλους το Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

No comments:

Post a Comment