Tuesday, December 22, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΠΟΛΩΝΙΑΣ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΕΣ!

 

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΠΟΛΩΝΙΑΣ! 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΕΣ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε Ανακοίνωση του Γραφείου του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, αναφορικά με την στάση της Εκκλησίας της Πολωνίας για το Ουκρανικό.


Ο Μακαριώτατος Βαρσοβίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατηγορηματικός:

Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι άκυρη και ο Κιέβου Επιφάνιος είναι λαϊκός, ισχυρίζεται.


Το πρόβλημα είναι ότι ο Μακαριώτατος Βαρσοβίας θέλησε να στηρίξει τις θέσεις του πάνω στις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας.


“Δεν υπάρχουν δύο Εκκλησιολογίες”, δήλωσε.


Απολύτως ουδεμία αντίρρηση βεβαίως ότι δεν υπάρχουν δύο Εκκλησιολογίες. 


Απολύτως ουδεμία αντίρρηση, επίσης, ότι οι αποφάσεις των Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών πρέπει να στηρίζονται στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και στο Κανονικό Δίκαιο.

Σεβασμιώτατε Βαρσοβίας! Είτε το συνειδητοποιείτε, είτε δεν το συνειδητοποιείτε, πέσατε στην παγίδα που θέσατε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Για να σας βοηθήσουμε να αντιληφθείτε την κραυγαλέα ασυνέπεια των λόγων και των πράξεων σας, Μακαριώτατε, και χάριν της συζήτησης και μόνον, θα δεχτούμε ως ορθή την δήλωσή σας, ότι ο Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος είναι λαϊκός και η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι εξ υπαρχής άκυρη.

Γιατί δεν μας λέτε, Άγιε Πολωνίας, ποια ορθόδοξη Εκκλησιολογία και ποιο Κανονικό Δίκαιο σας δίνει το δικαίωμα να μνημονεύετε στις Θείες Λειτουργίες που τελείτε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος -κατά τον ισχυρισμό σας πάντοτε- εκχώρησε Αυτοκεφαλία σε λαϊκούς αχειροτόνητους, ακοινώνητους και σχισματικούς;


Έχουν ιερωσύνη οι λαϊκοί, οι οποίοι μάλιστα είναι ακοινώνητοι;


Προφανώς όχι.


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο -κατά τον ισχυρισμό σας πάντοτε-, Μακαριώτατε, εκχώρησε Αυτοκεφαλία σε λαϊκούς και τους δέχτηκε σε πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία, συλλειτουργεί μαζί τους και προβληματίζεται ήδη σοβαρά να τους ανυψώσει σε Πατριαρχείο.!

Επομένως, αν είστε στοιχειωδώς συνεπής με όσα διακηρύττετε για την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, οφείλετε ανυπερθέτως να διακόψετε αμέσως το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και όσων Προκαθημένων εξακολουθούν να έχουν πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του.


Σωστά;


Αναμένουμε, λοιπόν, Μακαριώτατε Πολωνίας, να αναιρέσετε τον αθεμελίωτο ισχυρισμό σας ότι όσοι βρίσκονται σε πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία με 4 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι ακοινώνητοι λαϊκοί. 

Αν όχι, τότε να διακόψετε αμέσως την μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου Ελλάδας, επειδή βρίσκονται σε πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και μνημονεύουν τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Αυτά δεν επιτάσσει ρητά και κατηγορηματικά η μία και μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησιολογία που επικαλείστε, Μακαριώτατε Πολωνίας;


Ωραία λοιπόν! 


Αναμένουμε να βάλετε σε πράξη όσα ισχυρίζεστε ότι πιστεύετε. 


Όπως πολύ ορθά είπατε, δεν υπάρχουν δύο Εκκλησιολογίες.

No comments:

Post a Comment