Thursday, December 10, 2020

Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ


Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Αναφέρει, σε Ανακοίνωσή του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, για το κλείσιμο των ναών μέχρι το τέλος του χρόνου:

“Στὰ ὅρια τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου, πληροφορῶ, ὡς ὁ κατὰ τόπον ἁρμόδιος Μητροπολίτης, ὅτι οἱ ἱεροὶ ναοί μας θὰ συνεχίσουν ἀπρόσκοπτα τὴ λειτουργία τους καὶ δὲν θὰ κλείσουν καθ᾽ οἱονδήποτε τρόπο. 


Δηλαδή, τόσον οἱ ἱερὲς Ἀκολουθίες καὶ Θεῖες Λειτουργίες, ὅσο καὶ τὰ ἱερὰ Μυστήρια θὰ τελοῦνται κανονικά.


Οὔτε κορδέλλες θὰ τοποθετηθοῦν στοὺς σκάμνους, οὔτε οἱοσδήποτε ἱερέας ἢ ἐπίτροπος θὰ ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ καθορίζει τὸν ἀριθμὸ τῶν εἰσερχομένων στὸν ναὸ πιστῶν, οὔτε καὶ νὰ τοὺς ἀπαγορεύσει τὴν εἴσοδο ἐν ὥρᾳ Ἀκολουθίας.”

Με άλλα λόγια, ο Πανιερώτατος Μόρφου, όχι μόνον θα αφήσει ανοιχτούς τους ναούς της Μητροπόλεώς του, αλλά και αρνείται να τηρήσει τα υγειονομικά μέτρα της αποστασιοποίησης, που επιβάλλει διά νόμου, η κυβέρνηση.


Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσουν στην Ανακοίνωση του Αγίου Μόρφου, οι συνεπίσκοποί του, ήτοι ο Μακαριώτατος, οι Πανιερώτατοι και οι Θεοφιλέστατοι, οι οποίοι κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου, συνέρχονται σε Σύνοδο για να εξετάσουν τα νέα μέτρα την ερχομένη Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου.

Άγνωστη, επίσης, μέχρι στιγμής, είναι προπαντός η αντίδραση της κυβέρνησης και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την Ανακοίνωση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Μόρφου.


Εκφράζω ζωηρές αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί την ανάληψη της ευθύνης, αποκλειστικά και μόνον από τον Πανιερώτατο Μόρφου, αν τυχόν υπάρξει καταστρατήγηση των μέτρων της Πολιτείας στους ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

Το πιο πιθανόν είναι ότι τα αστυνομικά όργανα θα ζητήσουν ευθύνες και από τους ιερείς, αλλά και από τους πιστούς, που θα δείξουν ανυπακοή στα μέτρα.


Αν ο Άγιος Μόρφου κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς της Μητροπόλεώς του, ενώ οι ναοί των άλλων Μητροπόλεων θα είναι κλειστοί, τότε είναι πλέον ή βέβαιο ότι πιστοί, από την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια και από άλλες Μητροπόλεις, που διαφωνούν με το κλείσιμο των ναών, θα πηγαίνουν να εκκλησιαστούν στους ναούς της Ι. Μητροπόλεως Μόρφου.

Η διέξοδος του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των ναών, -όπως όλα ανεξαίρετα τα προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία- πρέπει να αναζητηθεί συνοδικά. 


Γι' αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, επειδή οι πνευματικοί μας ταγοί θα διασκεφθούν και θα αποφασίσουν για το θέμα, στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, που συγκάλεσε ήδη ο Μακαριώτατος Κύπρου κ. Χρυσόστομος την ερχομένη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Εκφράζω την ελπίδα, την ευχή και την εκτίμηση ότι υπάρχει καλή θέληση και από την Εκκλησία και από την κυβέρνηση, για να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, με ανοιχτούς τους ναούς.  


Θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή, αν η Ιεραρχία πείσει τους ιθύνοντες ότι, αν παραμείνουν οι ναοί ανοιχτοί, η Εκκλησία θα αναλάβει την υποχρέωση να τηρήσει σχολαστικά το υγειονομικό πρωτόκολλο, σε όλες ανεξαίρετα τις Μητροπόλεις.

No comments:

Post a Comment