Wednesday, December 23, 2020

ΣΕΒ. ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ ΛΟΥΚΑ,ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Του Σεβ. Ζαπορόζιε Λουκά

=====


Στις δηλώσεις Ηγουμένου Εφραίμ, για το Ουκρανικό, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, απάντησε ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αξιώσει να αναφέρεται στα αναθέματα την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Βαρθολομαίος.


Ο Ουκρανός Μητροπολίτης Λουκάς έγραψε: “Τι θλιβερό θέαμα! Από τη μία πλευρά, οι κατασχεμένες εκκλησίες, οι ξυλοδαρμοι, και τα Τίμια δώρα που πέταξαν στο δρόμο στη λάσπη, και από την άλλη, ευγενείς πρεσβύτεροι που, χαμογελώντας γλυκά, μιλούν για την καθολική αγάπη του Θεού, την ανάγκη για ενότητα και πνευματική ειρήνη. Τι είναι αυτό; Πονηριά ή απροθυμία να γνωρίζουμε την αλήθεια; Ή μήπως είναι μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια της υπακοής;” 


Ο επίσκοπος υπενθύμισε πώς η UOC προσευχόταν όταν ο Εφραίμ βρισκόταν στη φυλακή και υπέμενε δίωξη, τον κατηγόρησε πως δέχτηκε τους σχισματικούς στο μοναστήρι του, αλλά τώρα “ο Ηγούμενος Εφραίμ μιλάει με μεγάλα λόγια για την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει εκείνους που ρίχνουν εκρηκτικά στα σπίτια των ιερέων μας, που οδηγούν μητέρες με μικρά παιδιά στο δρόμο, που διαλύουν το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία.”


Ο Μητροπολίτης συνέκρινε την φράση του Εφραίμ, “όλοι έχουμε την ίδια Λειτουργία”, με “τα βρώσιμα και τα δηλητηριώδη μανιτάρια που διαφέρουν επίσης το ένα από το άλλο”.


Επιπλέον, ο Ιεράρχης της UOC είπε, αναφερόμενος στην κανονική υποταγή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου στην υπακοή του πέρασε τη γραμμή όπου τελείωνε η υπακοή του στην Εκκλησία», υποστηρίζοντας “τόσο τον παπισμό όσο και τον εθνοφυλετισμό, και άλλες αιρέσεις που προωθεί ο ηγέτης του Φαναρίου σήμερα”.


Ο Μητροπολίτης Λουκάς επεσήμανε επίσης την εξαπάτηση στα λόγια του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για τη σύγκρουση μεταξύ των Συνόδων των δύο Εκκλησιών – Ρωσίας και Κωνσταντινούπολης, καθώς “μιλάμε για παραβίαση της κανονικής τάξης ολόκληρης της Οικουμενικής Εκκλησίας.”


“Τι μπορεί να κάνει;” ρωτάει ο πατέρας Εφραίμ. Θα απαντήσουμε σε αυτό για το τι θα μπορούσε να είχε κάνει αλλά όχι. Θα μπορούσε να γίνει ο νέος Μάξιμος ο Ομολογητής ή Μάρκος της Εφέσου, αλλά δεν θελει. Προφανώς, η άνεση της καρέκλας αποδείχτηκε πιο αγαπητή στον Πατέρα Εφραίμ από την Αλήθεια και την αγάπη για τον Χριστόεπανέλαβε ο Μητροπολίτης Λουκάς.


ΠΗΓΗ:


Ιστολόγιο “Οικουενισμός και Ορθοδοξία”

No comments:

Post a Comment