Wednesday, December 23, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΕΒ. ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ ΛΟΥΚΑ! ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ


ΣΕΒ. ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ ΛΟΥΚΑ! ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε την απάντηση του Σεβ. Μητροπολίτη Ζαπορόζιε Λουκά, στον Ηγούμενο της Ι. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, αναφορικά με τον ισχυρισμό του τελευταίου ότι το Άγιον Όρος δεν μπορεί να παρέμβει στην κρίση που ξέσπασε μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριαρχείου Ρωσσίας.


Υπάρχουν πολλά σημεία, που χρήζουν εκτενούς σχολιασμού, αναφορικά με αυτά που ανέφερε ο Σεβ. Ζαπορόζιε Λουκάς.

Εμείς, επί του παρόντος τουλάχιστον, θα επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Λουκάς δεν αντιλαμβάνεται τον πραγματικό λόγο που οι Βατοπαιδινοί τηρούν φιλοπατριαρχική στάση.


Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.


Ποιοι είναι οι στόχοι της Ι. Μ Βατοπαιδίου;


1.) Να καταστεί, η μεγαλύτερη σε ισχύ και κύρος Αγιορείτικη Μονή, αλλά και να ελέγχει, με τον πακτωλό χρημάτων που διαθέτει, την εκκλησιαστική ζωή του Ελληνισμού και επέκεινα, και

2.) Να πείσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να Αγιοκατατάξει τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, τουτέστιν τον πλανεμένο, Θεομπαίκτη και φαύλο Γέροντα του Αρχιμ. Εφραίμ και του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.


Για να πετύχουν αυτούς τους στόχους οι γόνοι του πλανεμένου και θεομπαίκτη μοναχού, είναι άξιοι να κάνουν κάθε θυσία και να προβούν σε κάθε συμβιβασμό, με την συνείδησή τους.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ζαπορόζιε, μπορείτε να κατανοήσετε την στάση του Αρχιμ. Εφραίμ.

Σεβασμιώτατε σκεφθείτε! 


Ποιος είναι ο μόνος που μπορεί να Αγιοκατατάξει τον μ. Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, τον ελεεινό Γέροντα του Ηγουμένου Εφραίμ και του Πανιερώτατου Λεμεσού;


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φυσικά.!


Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έρχεται δεύτερη η όποια συμπάθεια και ευγνωμοσύνη του Ηγουμένου Εφραίμ προς την Εκκλησία της Ρωσσίας, για την υποστήριξη που του παρέσχε όταν εδιώκετο ποινικά, καθώς επίσης διότι του έδωσε την δυνατότητα να θυλακώσει δεκάδες εκατομμύρια με την περιφορά της Αγίας Ζώνης και άλλων ιερών λειψάνων στο Πατριαρχείο της Ρωσσίας.

Αν δεν λάβετε υπόψη σας αυτές τις παραμέτρους, που αφορούν τους στόχους των Βατοπαιδινών, Σεβασμιώτατε, δεν θα κατανοήσετε τους λόγους που ο Πανιερώτατος Λεμεσού, σε αντίθεση με τους Κυκκώτες Μητροπολίτες, τηρεί διαλλακτική στάση, για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της  Ουκρανίας από την πλειοψηφία των 3/5 των μελών της Ιεράς Συνόδου. 


Ούτε βεβαίως θα μπορέσετε να ερμηνεύσετε, στην ορθή τους προοπτική, τις δηλώσεις του Ηγουμένου της Ι. Μ. Βατοπαιδίου που προκάλεσαν την οργή και την διαμαρτυρία σας.

Δυστυχώς Σεβασμιώτατε! 


Οι γόνοι του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού βγήκαν από άτιμη φύτρα και γι' αυτό δεν υπάρχει, κατ' άνθρωπο, κανένας τρόπος να αλλάξουν, αν δεν γίνει ένα μεγάλο θαύμα.


Ούτε φιλότιμο, ούτε μπέσα, ούτε ανθρωπιά υπάρχει. 


Θεομπαιξία άφθονη επιπολάζει, αδιστακτωσύνη υπέρμετρη κυριαρχεί και μη κατά Θεόν πολιτεία από πολλές απόψεις.


Εσείς διαμαρτύρεστε για την αγνωμοσύνη τους, Σεβασμιώτατε.


Δηλαδή για το έλασσον. 


Τι να πούμε εμείς οι καυμένοι, που γνωρίζουμε ότι, κατ' άνθρωπο, όταν κενωθεί ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος Κύπρου θα πέσει στα χέρια τους;

No comments:

Post a Comment