Friday, December 11, 2020

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚA ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

===== 

 

Με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Φινλανδίας (6 Δεκεμβρίου) οι Οικουμενιστές βρήκαν μια ακόμη αφορμή για να συνέλθουν επί το αυτό. 


Έτσι στον επιβλητικό καθεδρικό ναό των Λουθηρανών (Προτεσταντών) της φινλανδικής πρωτεύουσας συναντήθηκαν ο Ορθόδοξος επίσκοπος Κούοπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος Χεϊκκίνεν, ο λουθηρανός «επίσκοπος» του Τάμπερε κ. Μάττι Ρέπο και ο Παπικός «ιερέας» κ. Μάρκο Πασσινάτο. 

Σκοπός της ως άνω συναρθροίσεως δεν ήταν άλλος από  συμπροσευχή. 


Ο επίσκοπος του Κούοπιο κ. Αρσένιος παρουσιάζεται στη φωτογραφία εν ωμοφορίω και επιτραχηλίω δίπλα στο λουθηρανό «επίσκοπο», που είναι ενδεδυμένος άπασαν την «αρχιερατικήν» αυτού στολήν. Από κοντά κι ο φραγκόπαπας. Άρα δεν έχουμε απλώς μια ακόμη οικουμενιστική συνάντηση, αλλά μιλάμε για κανονική οικουμενιστική συμπροσευχή. 


Η αυτόνομη εν Φινλανδία Εκκλησία δεν γνοιάζεται και τόσο για την τήρηση των θείων και ιερών κανόνων. 

Θυμίζω απλώς την περίπτωση του μητροπολίτου Ελσιγκίου κ. Αμβροσίου, που προσκάλεσε προ ολίγων ετών στο ιερό βήμα του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ελσινκι την ερίτιμόν κυρίαν Ίργια, «επίσκοπον» των Λουθηρανών. 


Έγινε τότε πολύς θόρυβος, αλλά ο σεβασμιώτατος Ελσιγκίου δεν υπέστη ούτε επίπληξη, μήτε επιτιμήθηκε καθόλου για την αχαρακτήριστή του ενέργεια από τον Οικουμενικό Θρόνο. 


Υπενθυμίζουμε στο σεβασμιώτατο κ. Αρσένιο ότι κατά τον λβ’ (32ο) κανόνα της εν Λαοδικεία συνόδου «ου δει αιρετικοίς ή σχισματικοίς συνεύχεσθαι». 

Γράφει στην ερμηνεία του ο Άγιος Νικόδημος: «Διορίζει ούτος ο κανών να μην συμπροσευχώμεθα ούτε με τους αιρετικούς, ήτοι τους σφάλλοντας περί την πίστιν, ούτε με τους σχισματικούς, ήτοι τους κατά την πίστιν μεν ορθοδόξους όντας, χωριζομένους δε από την Καθολικήν Εκκλησίαν δια τινας παραδόσεις και έθιμα ιάσιμα κατά τον α΄ του Βασιλείου». 


Φυσικά εδώ μιλάμε για αιρετικούς Λουθηρανούς και αιρετικούς Παπικούς και όχι για σχισματικούς. 


Όντως ψυχρολουσία πνευματική στην παγωμένη Φινλανδία.

No comments:

Post a Comment