Saturday, December 26, 2020

ΓIA TH ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


ΓIA TH ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ 


Της κ. Λαμπρινής Θωμά, 

δημοσιογράφου kosmodromio.gr

=====

Ο νέος Πατριάρχης της Εκκλησίας της Σερβίας θα αναδειχθεί σύμφωνα με την συνήθη διαδικασία, δηλαδή θα εκλεγούν τρεις με ψηφοφορία από την ολομέλεια της Συνόδου και μεταξύ τους θα γίνει κλήρωση.


Η ισχυρότερη υποψηφιότητα είναι αυτή του Ειρηναίου Μπάτσκας (Bulović), που διανύει το 73ο έτος της ηλικίας του και είναι ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς στα χρόνια των διώξεων της Εκκλησίας από το τιτοϊκό καθεστώς, μαζί με τον Αθανάσιο Γιέφτιτς πρώην Ερζεγοβίνης και τον μακαριστό Αμφιλόχιο Ράντοβιτς Μαυροβουνίου. 

Ο Ειρηναίος, που υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του εκλιπόντος Πατριάρχη, έχει πολύ καλές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα. Γενικά, θεωρείται ότι είχε σημαντικότατη παρασκηνιακή δράση στη διακυβέρνηση της Σερβικής Εκκλησίας επί της πατριαρχείας του συνονόματού του Ειρηναίου και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί αν τελικά εκλεγεί όχι ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος υποψήφιος, όπως ο Πορφύριος Πέριτς, που είναι πνευματικό του παιδί.

Και ο 59χρονος Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος Πέριτς (Perić), πνευματικό παιδί του Ειρηναίου Μπούλοβιτς, είναι ισχυρή υποψηφιότητα. Πιθανή εκλογή του σημαίνει συνεργασία των δύο εκκλησιαστικών ανδρών. Και ο Πορφύριος έχει στενές σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα το 1986-1990, ενώ ως πνευματικό παιδί του Ειρηναίου Μπάτσκας (Μπούλοβιτς) αναμένεται να ακολουθήσει μια εκκλησιαστική πολιτική φίλια και προς τον ρωσικό παράγοντα, όντας μάλιστα περισσότερο προσηνής και ακμαίος ηλικιακά από τον πνευματικό του πατέρα. 

Παραμένει ανοικτό το ερώτημα αν θα υπάρξει εκπρόσωπος της θεωρούμενης ως πιο “προοδευτικής” πλευράς, την οποία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ο 66χρονος Ιγνάτιος Βρανιτσέβου (Midić), με πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο, εξαιρετικής ελληνικής παιδείας και θεολογικής μόρφωσης και Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου (Δογματική) όπου είχε χρηματίσει και Πρύτανης.

Ο Ιγνάτιος έχει  πολύ στενές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όντας ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα). Η λεγόμενη “προοδευτική” τάση έχει απήχηση σε επισκόπους πιο νεαρής ηλικίας που είναι, όμως, δύσκολα εκλόγιμοι λόγω και της συγκυρίας και της παράδοσης. 

Είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να εκλεγεί εκπρόσωπος αυτής της λεγόμενης “προοδευτικής” πλευράς, της φίλα προσκείμενης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι μόνο λόγω της δυσκολίας να περιληφθεί στο τριπρόσωπο αλλά και γιατί στη σημερινή συγκυρία, με τις επιθέσεις που δέχεται η Σερβική Ορθοδοξία, μάλλον κανείς της τάσης δεν θα βάλει υποψηφιότητα για να “καεί”. 

Πιθανές υποψηφιότητες, αν και μικρότερου βεληνεκούς, θεωρούται ο Ιωαννίκιος του Μπούντβα-Νίξιτς (Mićović), o Εφραίμ της Μπάνια Λούκα (Milutinović) και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δαβροβοσνίας [Dabrobosnia] (Jević), ο οποίος θα υπηρετήσει και ως τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Ο Ιωαννίκιος (Μίτσοβιτς) πάντως θεωρείται πιο πιθανό να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Αμφιλόχιο Ράντοβιτς στη Μητρόπολη Μαυροβουνίου. 

Το πιθανότερο είναι η ανάδειξη του Ιωαννικίου στο τριπρόσωπο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, και κυρίως από τα πρακτικά του πράγματος, δηλαδή αν θα προηγηθούν οι εκλογές για το Μαυροβούνιο και θα ακολουθήσουν οι πατριαρχικές. Αν ο Ιωαννίκιος αναλάβει τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου, δεν θα είναι ισχυρός υποψήφιος για την Πατριαρχεία. 

Ο Χρυσόστομος Δαβροβοσνίας (Γιέβιτς) έχει τα πρεσβεία αρχαιότητας μεταξύ των επισκόπων και θα είναι τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη. Σημειώνεται ότι κατά μία πρόσφατη διένεξη στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου ο Χρυσόστομος είχε πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα και είχε εναντιωθεί στην αποβολή καθηγητών, οι οποίοι θεωρούνταν ως υπερβολικά προοδευτικοί. Μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα μετριοπαθή εκπρόσωπο του «προοδευτικού» χώρου με την ουσιαστική και όχι ιδεολογική σημασία του όρου, κάτι που δεν προσμετράται υπέρ του στην παρούσα φάση, πάντως.  

Ο επίσκοπος Εφραίμ της Μπάνια Λούκα (Μιλουτίνοβιτς) θεωρείται “αουτσάιντερ” και πολύ χαμηλών τόνων, το οποίο όμως μπορεί να αποδειχθεί και το πλεονέκτημά του – στη Σερβική Εκκλησία ήταν οι πιο ταπεινές υποψηφιότητες που κέρδισαν την Πατριαρχεία στις δύο τελευταίες εκλογές.  

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο "Ακτίνες"

No comments:

Post a Comment