Monday, December 21, 2020

ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ


Του ιστολογίου “Αγγελιαφόρος”

=====


Ο Μακαριώτατος κλήθηκε, από την ιστοσελίδα μας ageliaforos. com, να σχολιάσει την συνέντευξη, την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή» Αθηνών, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος κατηγόρησε με ανοίκειο τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία Κύπρου για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, απάντησε: 

“Υποστήριζα διαφορετικά, γιατί δεν γνώριζα όλη την αλήθεια. Όταν την έμαθα πήρα την σημερινή θέση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε επιτροπικώς το Κίεβο και την υπόλοιπη Ουκρανία.


Το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας θα συζητείτο στην Σύνοδο στην Κρήτη, το 2016, δεν το ήθελε όμως ο Πατριάρχης Μόσχας, προσπάθησε και κατάφερε να αφαιρέσει το ζήτημα από τα θέματα της Συνόδου και υποσχέθηκε ότι θα συμμετάσχει σε αυτή. Τελικά δεν προσήλθε. 


Εμείς θέλουμε η Ορθόδοξη Εκκλησία να στέκει ψηλά, να είναι ενωμένη και να είναι παράδειγμα προς μίμηση. «Η Εκκλησία της Ρωσίας δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση και λυπούμαι, που το λέω».

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας, όπως ισχυρίστηκε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έχει ζωή χιλίων ετών, εμείς -τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και η Εκκλησία Κύπρου- έχουμε ζωή δύο χιλιάδων ετών. 


Συνεπώς, ώφειλαν να μας συμβουλεύονται. Η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε την Ορθοδοξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο σήμερα δεν σέβεται. Για όλες τις νεώτερες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία».


ΠΗΓΗ:


https://ageliaforos.com/kyproy-chrysostomos-i-ekklisia-rosias-den-einai-paradeigma-pros-mimisi/

No comments:

Post a Comment