Wednesday, December 2, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,π. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΡΗ,ΤΟ ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΟΝ "ΤΟΝ ΝΥΜΦΩΝΑ ΣΟΥ ΒΛΕΠΩ"

 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Νεκτάριου Πάρη, Δρος Θ.,D.M., Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου, Καθηγητή ΠΑΜΑΚ, Ερμηνεία και εκτέλεση Ψαλτικής Το Εξαποστειλάριον «Τον Νυμφώνα σου βλέπω», εκδ. Αγία Ταϊσία, Λευκωσία 2020, σς. 186.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Πρόκειται για εξειδικευμένο βιβλίο, που έχει αποδέκτες, κατά κύριον λόγο, τους επαΐοντες, τουτέστιν τους μελετητές και ειδήμονες της καθ’ ημάς εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως. 


Ο χαράσσων τις γραμμές αυτές δεν περιλαμβάνει, ούτε κατά ψιλόν λογισμον εαυτόν στους ανωτέρω αναφερομένους. Αυτό είναι σαφές. Προβαίνω, όμως, καθ’ υπακοήν σε μερικές παρατηρήσεις μετά τη μελέτη του πιο πάνω πονήματος. 

Η πρώτη μου διαπίστωση είναι ότι ο Πανοσιολογιώτατος συγγραφέας αναλύει το θέμα του εις βάθος τόσον από υμνολογικής όσο και από φιλολογικής απόψεως. 


Μου έκανε επίσης εντύπωση το εύρος της έρευνάς του. Αυτή δεν περιορίζεται στον ελληνόφωνο χώρο αλλ' επεκτείνεται ώστε να περιλάβει κι άλλους ορθόδοξους λαούς που διετήρησαν μετ’ ευλαβείας τη βυζαντινή μουσική παράδοση, δηλαδή στους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους, τους αραβόφωνους Ρωμιούς της Συρίας και τους Αλβανούς. 


Προχωρεί ακόμη και στην απόδοση του ανωτέρου γνωστού ύμνου «Τον Νυμφώνα του βλέπω» στη σύγχρονη Αγγλική γλώσσα, συγκρίνοντας τον με το ελληνικό πρωτότυπο. 


Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται από το συγγραφέα στους ονομαστούς πρωτοψάλτες του Ελληνισμού, που λάμπρυναν το αναλόγιο τα τελευταία 200 χρόνια, όπως ο Πέτρος Λαμπαδάριος,ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο Κωνσταντίνος Πρίγγος, ο Θρασύβουλος Στανίτσας κ.λ.π. 

Το Παράρτημα μας εντυπωσιάζει διότι βλέπουμε την καταγραφή 43 εκτελέσεων του πασίγνωστου αυτού Εξαποστειλάριου. 


Αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται και μουσικές εκτελέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του μ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, φανερώνουν -συν τοις άλλοις- τον πλούτο, το εύρος, αλλά και την ελευθερία, των κινήσεων εντός του πνευματικού χώρου που περικλείει την εκκλησιαστική μουσική. 

Η μουσική της Εκκλησίας με το μέλος τα υψηλά νοήματα και την κατάνυξη που προκαλεί ανεβάζει τη αληθεία, τους ανθρώπους «εκ γης προς ουρανόν» και τους ωθεί στο να μιμηθούν τις αγγελικές δυνάμεις. 


Η Εκκλησία δεν είναι κονσερβατόριο όπως την μετέτρεψαν οι Δυτικοί, ήγουν οι Παπικοί και τα πνευματικά τους τέκνα οι ποικιλόσχημοι Προτεστάντες. 


Ευχαριστούμε το συγγραφέα για το μόχθο του και διότι μας ανοίγει τα μάτια και τα αυτιά, ώστε να γνωρίσουμε επιτέλους τα δικά μας.

No comments:

Post a Comment