Friday, January 8, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ


ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Όσοι νομίζετε ότι ξέρετε θεολογία θα το ξανασκεφτείτε όταν ακούσετε το βίντεο που προτάσσεται της ανάρτησης. 


Η συνέντευξη δόθηκε στον κ. Δημήτρη Μαυρόπουλο από τον τότε (1987) Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Γιέφτιτς.


Η πυκνότητα των νοημάτων, η ακριβολογία της έκφρασης, το εύρος της γνώσεως και το βάθος της κατανόησης του Μεγάλου Βασιλείου, αλλά και γενικά της πατερικής θεολογίας, διακρίνει τον π. Αθανάσιο Γιέφτις, κορυφαίο σύγχρονο θεολόγο της Εκκλησίας μας.

Εκεί που άλλοι χρειάζονται τόμους ολόκληρους για να πουν πολύ υποδεέστερα πράγματα για τον Μέγα Βασίλειο και την πατερική θεολογία, ο νυν Σεβ. πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, κατορθώνει με λόγο τόσο ουσιαστικό και περιεκτικό και ταυτόχρονα τόσο εύληπτο να μελωδήσει εναρμόνιο μέλος θεολογίας που οι πλείστοι δεν μπορούμε ούτε καν να υποψιαστούμε.


Αυτό το χάρισμα ο Σεβ. πρώην Ερζεγοβίνης το έχει σε υπέρτατο βαθμό.

Όσοι διάβασαν την εξαίρετη εισαγωγή του βιβλίου (Γιέβτιτς Α., Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, Η Θεοτόκος. Τέσσερεις Θεομητορικές Ομιλίες, Αθήναι 1970) γνωρίζουν την ικανότητα του Σεβασμιώτατου συγγραφέα να μιλά για τα πιο δύσκολα και τα πιο ουσιαστικά θέματα με περιεκτικό ουσιαστικό λόγο και απαράμιλλη θεολογική εμβρίθεια.


Στις 70 τόσες σελίδες της εισαγωγής του βιβλίου, ο αναγνώστης βοηθείται να προσλάβει το θεολογικό πλαίσιο που αφορά το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και να κατανοήσει την κεφαλαιώδη σημασία που έχει η Μητέρα του Κυρίου στην Χριστολογία.


Γράφτηκαν πολλά βιβλία -και ογκωδέστατα μάλιστα- για την Θεοτόκο.


Κανένα, όμως, από αυτά δεν κατορθώνει να δώσει τόσο περιεκτικά, τόσο λακωνικά και τόσο ουσιαστικά την ορθόδοξη διδασκαλία για την Θεοτόκο, όσο το κείμενο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιου Γιέφτιτς.

Βεβαίως, ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε, να κρύψουμε ότι η στάση του πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιου τα τελευταία χρόνια, για διάφορα θέματα, μας στεναχώρησε αφάνταστα.


Αλλά ποτέ δεν θα παραγνωρίσουμε ή θα υποτιμήσουμε την μεγάλη προσφορά του στην θεολογία. 


Είμαστε προπαντός εσαεί ευγνώμονες στον Σεβασμιώτατο διότι μετέφρασε στα Ελληνικά τα πιο σπουδαία συγγράμματα του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της θεολογικής σκέψης των πλείστων -αν όχι όλων- από μας.

No comments:

Post a Comment