Tuesday, January 19, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΟΣΙΑΚΗ ΒΙΟΤΗ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ

 ΟΣΙΑΚΗ ΒΙΟΤΗ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Στις 18 Ιανουαρίου 2021, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος.


Κοιμήθηκε την ημέρα της εορτής του.


Ο μακαριστός Γέροντας γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Άσσια το 1925. 


Το 1940, σε ηλικία 15 χρόνων, προσήλθε στη Μονή Σταυροβουνίου, όπου τρία χρόνια αργότερα ενεδύθη το ράσο, από τον τότε ηγούμενο Βαρνάβα. 


Το 1946 έγινε ρασοφόρος μοναχός και το Μέγα Σάββατο του 1950 έλαβε το μέγα σχήμα του μοναχού από τον διάδοχο του Βαρνάβα, ηγούμενο Διονύσιο Β΄. 


Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. 


Το 1957 χειροτονήθηκε ιερομόναχος. 


Πνευματικός χειροθετήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 1967.


Ο μ. Αθανάσιος εξελέγη ηγούμενος της Μονής Σταυροβουνίου σε διαδοχή του Γέροντα Γερμανού, που πέθανε στις 31 Αυγούστου 1982. 


Στις 12 Δεκεμβρίου του 1982 προεχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτη και ενθρονίστηκε ως νέος Καθηγούμενος της Μονής.

Κατά την σαρανταετή σχεδόν ηγουμενία του, εντάχθηκαν στο δυναμικό της Μονής δεκάδες νέοι μοναχοί και έγιναν αρκετές προσθήκες, αναπαλαιώσεις και επεκτάσεις στα μοναστηριακά οικοδομήματα.


Κατά την κηδεία του πλήθη πιστών ανέβηκαν στην Μονή Σταυροβουνίου για να δώσουν τον ύστατο ασπασμό στο σκήνωμα του μεταστάντος Γέροντος.


Μοναχοί και μοναχές, Ηγούμενοι Μονών και πλήθος αρχιερέων συμπροσευχήθηκαν κατά την τέλεση της επιμνημόσυνης Ακολουθίας. 


Η Εκκλησία της Κύπρου θρηνεί για την απώλεια του μεγάλου της Γέροντα, αλλά χαίρεται και αγαλλιάται, επειδή απέκτησε πρεσβευτή στον Ουρανό.


Πολλές χιλιάδες τα πνευματικά του παιδιά, πολλές εκατοντάδες οι ιερείς όλων των βαθμών της ιερωσύνης, οι μοναχοί και οι μοναχές που εξομολογούντο κοντά του.


Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε ο κυριώτερος αναμορφωτής του γυναικείου και του ανδρώου μοναχισμού στην Κύπρο.


Ο αντιοικουμενιστής και παραδοσιακός Γέροντας Αθανάσιος Σταυροβουνιώτης ήταν το καύχημα της εν Κύπρω Ορθοδοξίας και το κλέος του μοναχισμού της Ελληνικής Κύπρου.


Ευχή και βάσιμη προσδοκία μας είναι ότι οι πατέρες της Μονής Σταυροβουνίου θα μείνουν πιστοί στο φρόνημα και στην διδασκαλία του Αγίου τους Καθηγουμένου και αυτή είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για την Εκκλησία της Κύπρου.


Η επόμενη έκδοση του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία”, που θα εκδοθεί τον Ιούνιο, θα συμπεριλαμβάνει αφιέρωμα στον μακαριστό Άγιο Γέροντα.


Την ευχή του να έχουμε.

No comments:

Post a Comment