Wednesday, January 20, 2021

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ,ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ,ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

___


Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Αναμνήσεις από τον Άγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης και κείμενα αγιοκατάταξης, εκδ. Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), Εκδ. Α΄ 2020, σσ. 479.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Ακαταπονήτως συγγράφει ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος προς δόξαν Θεού και προς οικοδομήν.


Με το παρόν βιβλίο επικεντρώνεται στον νεωστί αγιοκαταταχθέντα, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο. 

Ως φιλόπονος μέλισσα συγκέντρωσε πληροφορίες και μαρτυρίες από ανθρώπους που γνώρισαν από κοντά τον εν Αγίοις αυλιζόμενον Μητροπολίτην και τις παραθέτει για να γνωρίζουμε από κοντά το νέο Άγιο που κλέισε την εν Ελλάδι Εκκλησία. Ο μακαριστός Αρχιμ. Γεώργιος Γρηγοριάτης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εν τη καρδία του ησυχαστής και συγχρόνως ακαταπόνητος ποιμήν και ιεραπόστολος. Συνδυασμός δυσεύρετος. Πώς να λησμονήσωμεν το πράον, το ανεξίκακον, το φιλάνθρωπον, το προσηνές, το κατανυκτικόν, το σοβαρόν, το απλούν της αγίας προσωπικότητός του;» 


Ο π. Ευάγγελος Τσίτζιρας αναφέρει: «Διάβαζε (ο Άγιος) εξορκισμούς σε δαιμονισμένη. Ο διάβολος φώναζε: «Μ’ έκαψες Καλλίνικε». Τα μάτια του ήταν γεμάτα δάκρυα. Στο τέλος είπε: «Παμπόνηρε, δεν σ’ έκαψα εγώ, ο ανάξιος μοναχός, αλλά ο Ιησούς μας Χριστός». Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τη δύναμη της προσευχής του Αγίου ή την ταπείνωση του; 


Όταν του ζήτησαν από την Εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος –Λαρούς» να γράψει τα βιογραφικά του στοιχεία, στην απάντησή του ανέφερε και τα εξής: «σκέπτομαι ότι, εφ’ όσον ήδη γράφω ιστορίαν και δεν την τελείωσα, θα πρέπει να μην ομιλήσω περί του εαυτού μου. Εάν με αξιώσει ο Θεός να γράψω φωτεινήν ιστορίαν, ας ασχοληθούν με εμέ άλλοι». 

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που ανέφερε ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος για τον Άγιο: «Υπήρξε παράδειγμα ταπεινού φρονήματος, πραότητος, ευγενείας, σεμνότητος, ανεξικακίας, εργατικότητος, ηθικής ακεραιότητος, αφιλοχρηματίας. Πλήρης φόβου Θεού, πίστεως, ελπίδος και αγάπης, εδόξασε δι’ όλης αυτού της ζωής το όνομα του Θεού και εκόσμησεν όσον ολίγοι την Ορθόδοξον Εκκλησίαν». 


Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο που μας παρέθεσε την ψυχοτρόφον αυτήν τράπεζαν. Είναι η ζωή του Αγίου Καλλίνικου ένα εγερτήριο σάλπισμα για όλους μας. Ο Άγιος αποδεικνύει ότι «Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

No comments:

Post a Comment