Saturday, January 9, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ,ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Τι λέγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Το Βήμα” για το Ουκρανικό, απόσπασμα της οποίας παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση;


1.) Εκφράζει την ακλόνητη πεποίθηση ότι το Ουκρανικό έχει λυθεί άπαξ και διαπαντός με την εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.


2.) Όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οφείλουν -χωρίς να ζητούν την σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου ή Σύναξη Προκαθημένων- να αναγνωρίσουν, αμέσως χωρίς χρονοτριβή, την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ισχυρίζεται.

3.) Κατηγορεί το Πατριαρχείο Μόσχας ότι, για δεκαετίες, δεν έδειξε κανένα ποιμαντικό ενδιαφέρον για την αποκατάσταση εκατομμυρίων πιστών στην Ουκρανία, οι οποίοι βρίσκονταν σε Σχίσμα. 


Οι άνθρωποι αυτοί προσχώρησαν σε Σχίσμα, όχι επειδή ήθελαν να αλλάξουν κάτι στην πίστη, αλλά επειδή δεν ήθελαν να ανήκουν σε μία Εκκλησία, η οποία εξαρτάται από την Μόσχα, επειδή η Ρωσσία είναι εχθρική χώρα προς την Ουκρανία, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους. 

4.) Θεωρεί κανονικά ανέρειστες τις αιτιάσεις περί εκχώρησης Αυτοκεφαλίας αχειροτονήτων και σχισματικών. 


Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι πίσω από αυτές τις αιτιάσεις κρύβεται η Εκκλησία της Ρωσσίας, η οποία προσπαθεί να καταργήσει τα δικαιώματα και τα προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου, που θεσπίστηκαν από Οικουμενικές Συνόδους, με στόχο να τα σφετεριστεί η ίδια.

5.) Ως εκ τούτου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρεί ότι δεν έχει καθόλου περιθώρια υποχώρησης από την αμετάκλητη απόφασή του να εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.


Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι αποφασισμένος παντί σθένει να μην υποχωρήσει στο Ουκρανικό. 


Οι Ρώσσοι, από την άλλη, δείχνουν την ίδια ακριβώς αποφασιστικότητα να διατηρήσουν την Ουκρανία υπό την Δικαιοδοσία τους.


Αφού, λοιπόν, οι δύο μονομάχοι παραμένουν εδραίοι και αμετακίνητοι στις θέσεις τους, αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί πώς θα πολιτευθούν όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν πήραν σαφή θέση για το Ουκρανικό. 

Ήτοι οι Εκκλησίες των Ιεροσολύμων, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και η Εκκλησία της Αλβανίας, αν και η τελευταία μάλλον θα παραμείνει μέχρι τέλους ουδέτερη, εκτός και αν επέλθει οριστικό Σχίσμα μεταξύ Ρωσσόφιλων και φιλοπατριαρχικών Εκκλησιών.


Παρόλον, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν αφήνει καθόλου περιθώριο ότι το θέμα θα λυθεί με Πανορθόδοξη Σύνοδο ή με Σύναξη Προκαθήμενων, αποτολμώ την εκτίμηση ότι, αν κατορθώσει να πετύχει οι μισές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες να αναγνωρίσουν την Ουκρανική Αυτοκεφαλία, θα συγκαλέσει Σύναξη Προκαθημένων.


Σε αυτή την περίπτωση η Εκκλησία της Ρωσσίας και όσες άλλες Εκκλησίες την ακουλουθούν, θα αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα:


1.) Να προσέλθουν στην Σύναξη και να υποστούν ήττα από την πλειοψηφία της Σύναξης,


2.) Να αρνηθούν να παραστούν στην Σύναξη και να κατηγορηθούν ως απρόθυμες να συνεργαστούν για να λυθεί το Ουκρανικό και να αφήσουν τις Εκκλησίες που ακολουθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επικυρώσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας με απόφαση της πλειοψηφίας της Σύναξης των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

No comments:

Post a Comment