Thursday, January 28, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΩΦ,ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΑ

 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Εκκλησία και μαντεία, έκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2021, σσ. 345.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Θέμα όντως καυτό και επίκαιρο απασχολεί στο παρόν τον οτρηρό συγγραφέα. Αυτό της σχέσεως της Εκκλησίας με το φαινόμενο της μαντείας. 


Ενδεικτικό της ενασχολήσεως του π. Ιωάννου με το ζήτημα αυτό είναι ότι η βιβλιογραφία που παραθέτει (και που  περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες) καταλαμβάνει τις σελίδες 292-344 του υπό κρίσιν βιβλίου!

Σημειώνω μερικές από τις παρατηρήσεις του για το πολύκροτο αυτό θέμα: «Στην Αγγλία η μαύρη γάτα θεωρείται γούρικη, στα περισσότερα μέρη, όμως των ΗΠΑ και της Ευρώπης θεωρείται κακός οιωνός». 


«Ο Στάρετς Λεωνίδας συμβουλεύει σε διάλογο: -Πρέπει να πιστεύουμε τα όνειρα, όταν τα βλέπουμε να απεικονίζουν ξεκάθαρα το μέλλον;

-Όχι, δεν επιτρέπεται. Ούτε τότε. Ούτε αν συμβεί να βγουν αληθινά. Εξ αιτίας της πίστεως τους στα όνειρα πολλοί επλανήθηκαν. 


Ο Γέροντας Θεοστήρικτος ήταν εραστής της σοφίας. Και όμως! Παρότι συνέθεσε τον Παρακλητικό Κανόνα στην Παναγία, με το να πιστεύει στα όνειρα επλανήθη! Και στο τέλος χάθηκε μια για πάντα! 


Εκείνος που δεν πιστεύει ποτέ στα όνειρα είναι σοφός. Δεν πρέπει να πιστεύουμε στα όνειρα. Ποτέ. Ούτε όταν φαίνονται σαν μια ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας». 

Για τον διαβόητο Νοστράδαμο σημειώνει, μεταξύ άλλων πολλών: «Ο Άγιος Γαβριήλ, ο δια Χριστόν Σαλός και Ομολογητής, γράφει: -Ο Νοστράδαμος μαζί με τον Ιούδα κάθονται σε «κελλί φυλακής». 


Κλείνω με την παράθεση μιας θέσης του για την αστρολογία, που λυσσομανά και στις μέρες μας με τραγικά αποτελέσματα: «Δεν δέχονται την αυθεντία του Θεού, απομακρύνονται από Αυτόν και όμως πέφτουν σε άλλη αυθεντία (των άστρων)». 


Είναι τραγικό να γίνονται μαζικά οι άνθρωποι θύματα της διαβολική πλάνης (διότι περί αυτού πρόκειται) αλλά και της ανθρώπινης αγυρτίας! Αυτό αποκαλύπτει τελικά ο συγγραφέας και τον ευχαριστούμε που μας ανοίγει τα μάτια.

No comments:

Post a Comment