Thursday, January 7, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟ!


 Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ κ. ΣΑΒΒΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες της Πολωνίας αυτογελοιοποιούνται. Γιατί -ω της τραγικής ειρωνείας!- στον Τόμο που εκχωρήθηκε Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Πολωνίας το 1924, γίνεται υπόμνηση, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, των απαράγραπτων δικαίων του επί της Ουκρανίας καθώς και της Λιθουανίας και της Πολωνίας. 


Ιδού το επίμαχο κείμενο, από τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Πολωνίας, το οποίο ξεγυμνώνει πλήρως από κάθε πειστικό επιχείρημα τους εν Πολωνία -και όχι μόνο- υποστηρικτές του Πατριαρχείου Μόσχας: 

“γέγραπται γάρ ὅτι ἡ ἀπό τοῦ καθ' ἡμᾶς ἀρχική ἀπόσπασις τῆς Μητροπόλεως Κιέβου καί τῶν ἐξ αὐτῆς ἐξαρτωμένων ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν Λιθουανίας και Πολωνίας καί ἡ προσάρτησις αὐτῶν τῇ Ἁγίᾳ Ἐκκλησίᾳ Μόσχας, οὐδαμῶς συνετελέσθη συμφώνως ταῖς νενομισμέναις κανονικαῖς διατάξεσι, οὔδ ἐτηρήθησαν τά συνομολογηθέντα περί πλήρους ἐκκλησιαστικῆς αὐτοτελείας τοῦ Μητροπολίτου Κιέβου, φέροντος τόν τίτλον ἐξάρχου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου.”


1.) Όσοι γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή, 

2.) όσοι δεν βρίσκονται σε πλήρη άγνοια, 


3.) όσοι δεν είναι τυφλωμένοι από φανατισμό, 


4.) όσοι δεν διακατέχονται από εμμονές και ιδεοληψίες, 


5.) όσοι κατανοούν τα στοιχειώδη του Κανονικού Δικαίου, 


6.) όσοι δεν κινούνται από ιδιοτέλεια και από αλλότρια του Ευαγγελίου σκοπιμότητα,


7.) όσοι δεν είναι ρουβλιοκίνητοι, και


8.) όσοι δεν ελαύνονται από φονικό μίσος προς τον θεσμό του Οικουμενικού Θρόνου, κατανοούν το αυτονόητο. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδέποτε παρεχώρησε την Ουκρανία στο Πατριαρχείο της Ρωσσίας. 


Απλά το 1686 -λόγω των τότε ιστορικών συνθηκών- έδωσε στον Μόσχας το δικαίωμα να χειροτονεί τον Κιέβου, τον οποίο έπρεπε  να εκλέγει Κληρικολαική Συνέλευση. 


Απαραιτήτως, όμως, ετέθη ο όρος ο Μητροπολίτης Κιέβου να μνημονεύει πρώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επειδή ο Μητροπολίτης Κιέβου είναι Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη και στην συνέχεια να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας. Τουτέστιν η εξάρτηση του Κιέβου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ξεκάθαρη. 


Πώς είναι δυνατό να ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Τι είδους αθεολόγητος παραλογισμός είναι αυτός;

Δυστυχώς, ενώ υπάρχουν τα συντριπτικά αυτά στοιχεία στον Τόμο Αυτοκεφαλίας, που εκχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1924, στην Εκκλησία της Πολωνίας, ο Μακαριώτατος Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας κ. Σάββας αρνείται ότι η Ουκρανία ανήκει στην Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θεωρεί ότι όλα όσα ενήργησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ουκρανία είναι εξ υπαρχής άκυρα και ανυπόστατα.! 


Ως εκ τούτου, θεωρεί τον Μακαριώτατο Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ως λαϊκό, παρόλο ότι τα γενόμενα στην Ουκρανία αναγνώρισαν ήδη οι Εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως, της Αλεξανδρείας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Παρά τους αθεολόγητους και εκκλησιολογικά μετέωρους ισχυρισμούς του, ότι ο Μακαριώτατος Κιέβου κ. Επιφάνιος είναι λαικός, ο Μακαριώτατος Πολωνίας δεν διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Εκκλησίες της Αλεξανδρείας, της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίες αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και βρίσκονται σε πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία μαζί της.!!!


Τέτοια συνέπεια πια, εκ μέρους του Μητροπολίτη Βαρσοβίας.!!! 


Θέατρον παίζετε εν τοις ιερωτάτοις Μακαριώτατε Πολωνίας;

Θεωρείτε λαικό και ακοινώνητο τον Κιέβου Επιφάνιο και συνεχίζετε να μνημονεύετε στην Θεία Λειτουργία τους Προκαθημένους των 4 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, που βρίσκονται σε πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, που έχει -κατά τον ισχυρισμό σας- Προκαθήμενο ένα σχισματικό λαϊκό.!!!


Μακαριώτατε Πολωνίας! Δεν είσαστε εσείς που είπατε -και εμείς συμφωνούμε μαζί σας απόλυτα φυσικά- ότι δεν υπάρχουν δύο Ορθόδοξες Εκκλησιολογίες;


Δυστυχώς! Ούτε με το μικροσκόπιο διακρίνουμε, ούτε με το τηλεσκόπιο εντοπίζουμε αντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων και των πράξεών σας.

No comments:

Post a Comment