Wednesday, January 27, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ. Ι. ΚΩΣΤΩΦ,ΕΥΩΔΕΣ ΘΥΜΙΑΜΑ


 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Ευώδες θυμίαμα, έκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2021, σσ. 248.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

======


Ομολογώ πως με πολλή όρεξη διεξήλθα το παρόν βιβλίο του ακάματου π. Ιωάννη Κωστώφ. 


Αποτελείται από 366 κείμενα που είναι ο μέγιστος αριθμός ημερών ενός ημερολογιακού έτους. 


Πρόκειται, όπως έχετε αντιληφθεί, για μια συλλογή από σύντομα αποφθέγματα, μικρές ιστορίες, νουθεσίες κ.τ.ο. 

Παραθέτω ορισμένα από αυτά τα αποφθέγματα για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την ποιότητα της γραφής του συγγραφέα: “Φίλος είναι εκείνος που μπορεί να βάλει το δάκτυλό του σε ένα σφάλμα σου, χωρίς να το ξύσει προκαλώντας πόνο”. Πολύ φιλοσοφημένο, κατά την εκτίμηση του γράφοντος. 


Κι ένα άλλο: “Η πίστη είναι η γλυκιά άγκυρα την οποία ρίχνουμε στη θάλασσα του ελέους του Θεού, για να μη ναυαγήσουμε στην απελπισία”. Αυτό το χρειαζόμαστε επειγόντως και πρωτίστως γιατί περνάμε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.

 

Παραθέτω ακόμη ένα: “Εν τω καθεύδειν τους ανθρώπους” (Ματθ. ιγ΄25). Δεν είπε καθώς κοιμόταν ο οικοδεσπότης». Μια μικρή γεύση από πατερική ερμηνεία (εν προκειμένω του Αγίου Επιφανίου) στο ευαγγελικό κείμενο. 


Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν και μικρές ιστορίες 2-3 σελίδων που μας συναρπάζουν. 


Εντύπωση μου προκάλεσε η ιστορία μιας αγράμματης γυναίκας, Κατερίνα τη λέγανε, που είχε τόση δύναμη η προσευχή της ώστε άλλοτε σταματούσε τη βροχή για να μην καταστραφεί η σοδειά των συγχωριανών της και άλλοτε τους θεράπευε σταυρώνοντάς τους με λάδι από την κανδήλα. 


Και αυτά σε ένα χωριό της Ηλείας τον 20ο αιώνα! Και ύστερα νομίζουν μερικοί πως τα θαύματα γινόντουσαν μόνο “τω καιρώ εκείνω”! 


Τύφλα νάχουν όλοι οι ολιγόπιστοι των καιρών μας που αποφαίνονται, και δη εν ωμοφορίω και επιτραχηλίω, ότι είμαστε “θεολογικά αναλφάβητοι” οι Χριστιανοί διότι πιστεύουμε ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού δεν προσβάλλονται από ιούς και μικρόβια!

No comments:

Post a Comment