Monday, January 18, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,Ο π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ




Ο π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”, άρθρο του Οσιολογιώτατου Μοναχού π. Σεραφείμ Ζήση, που επιγράφεται “Ἡ Μασονία στήν Ἱερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης”.


Στο εν λόγω άρθρο του, ο π. Σεραφείμ στοιχειοθετεί τον τρόπο με τον οποίο οι Τέκτονες της Θεσσαλονίκης διείσδυσαν στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως πιστά μέλη της Εκκλησίας.


Στο άρθρο του, ο π. Σεραφείμ λέγει ότι δεν είναι συνωμοσιολογία η ενασχόληση με την Μασωνία. 


Προς επίρρωση του ισχυρισμού του προσκομίζει παραδείγματα ενάρετων ανδρών ή και Αγίων της Εκκλησίας, οι οποίοι καταδίκασαν απερίφραστα τον Τεκτονισμό.


Στα ονόματα που ανέφερε ο Οσιολογιώτατος κ. Σεραφείμ, ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε τις δύο αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις οποίες καταδικάζεται η Μασωνία ως σαφώς αντιχριστιανικό σύστημα. 


Έχουμε, επίσης, το σχετικό βιβλίο του Π. Τρεμπέλα, αλλά και το πολύκροτο βιβλίο του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου “Η Μασωνία υπό το φως της αληθείας”, με το οποίο ο μακαριστός Γέροντας απέδειξε βήμα προς βήμα, με συντριπτικά επιχειρήματα, τον θρησκευτικό χαρακτήρα της Μασωνίας.


Ασφαλέστατα, λοιπόν, δεν είναι συνωμοσιολογία η ενασχόληση με την Μασωνία. Πολλώ μάλλον, αφού η σχέση Μασωνίας και Οικουμενισμού είναι πολλαπλώς μαρτυρημένη.


Δεν μπορούμε να μιλούμε για συνωμοσιολογία όταν αναλύουμε επιστημονικά, θεολογικά και ιστορικά τον Τεκτονισμό. 

Μόνο τότε η ενασχόληση με την Μασωνία καταντά συνωμοσιολογία, όταν πιστεύουμε πως οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη οφείλεται στους Τέκτονες. 


Προσβάλλουμε έτσι την λογική και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας -αναφέρομαι σε συνειδητά μέλη της Εκκλησίας-, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να στραπατσάρουν την αξιοπρέπεια τους και να γρονθοκοπήσουν ανελέητα την λογική τους, για να υιοθετήσουν την τρομολαγνεία των συνωμοσιολόγων. 


Συνωμοσιολογία έχουμε όταν ζούμε σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων και τρομολαγνείας. 


Όταν κυριαρχούν φοβικά σύνδρομα. 


Όταν χάνεται η πίστη και η ελπίδα στην Ανάσταση του Κυρίου και η ακράδαντη πίστη στην μεταμόρφωση του σύμπαντος κόσμου με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.


Ως εκ τούτου, να είστε απολύτως βέβαιος, π. Σεραφείμ, ότι διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον την εργασία σας, που αποκαλύπτει με ποιο καταχθόνιο τρόπο κινούνται οι Μασώνοι στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και ότι ουδόλως μας πέρασε από το μυαλό ότι πρόκειται για συνωμοσιολογικό άρθρο.

No comments:

Post a Comment