Wednesday, March 18, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αυτό κι αν είναι είδηση! 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να απαγορεύσει κάθε Θεία Λειτουργία και Ακολουθία μέχρι το τέλος Μαρτίου με την σαφή προειδοποίηση ότι θα αναθεωρήσει την απόφασή του ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων. 

Σαφέστατος υπαινιγμός -προφανώς- ότι προετοιμάζει το έδαφος για το αυτονόητο: Η κρίση της πανδημίας του κορωνοιού δεν θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου και γι’ αυτό θα δώσει παράταση στην απαγόρευση τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και των Ακολουθιών.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις των χωρών και η ιατρική κοινότητα ασκούν πίεση και στον Πατριάρχη Βαρθλομαίο και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και στους ηγέτες της Εκκλησίας της Ρωσσίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας κτλ.. 

Δεν διαμφισβητούμε ότι ο κορωνοιός απειλεί σοβαρά να διαλύσει την παγκόσμια οικονομία, την δημόσια υγεία και τον κοινωνικό ιστό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αυτό που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι πώς θα ζήσει ο κόσμος την όντως ζωή μακρυά από την Θεία Λειτουργία και την Λατρεία της Εκκλησίας; 

Πώς θα στηριχθεί την ώρα της συμφοράς χωρίς την ελπίδα της πίστεως; 

Γι’ αυτό η Εκκλησία ποτέ δεν έπρεπε να κάνει εκπτώσεις ή συμβιβασμό για τα θέματα αυτά με τον όποιο Καίσαρα. 

Η δημόσια υγεία είναι στα χέρια του Καίσαρα και λαμβάνει όποιες αποφάσεις θεωρεί σκόπιμες για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών.

Για ποιο λόγο, όμως, η Εκκλησία υποβοηθεί την απομάκρυνση των πιστών από την Θεία Ευχαριστία;

Ποιος μπορεί να εμποδίσει τους κοσμικούς άρχοντες να ιεραρχούν την πανδημία του κορωνοιού με βάση τα δικά τους κριτήρια; 

Προφανώς ουδείς.

Αλλά προς τι η συνέργεια της Εκκλησίας;

No comments:

Post a Comment