Sunday, March 15, 2020

Ο π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

4 comments:

  1. Ο Ακάθιστος Ύμνος μάς θυμίζει οτι οι άνθρωποι πανδήμως προστρέχουν στους ναούς και στην Παναγία για νά βρούν παρηγοριά και βοήθεια στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο δήμος . Μας θυμίζει το ιστορικό γεγονός που η Πόλη κινδύνεψε απι την πολιορκία των Αβάρων ενώ ο αυτοκράτωρ Ηράκλειος απουσίαζε σε εκστρατεία . Πατριάρχης Σέργιος , Παναγία Βλαχερνών , Ακάθιστος Ύμνος ....είναι οι λέξεις κλειδιά , που ανακαλούν στις μνήμη μας τους πιό γλυκούς μας θρύλους . Το φώς αυτών των θρύλων τρεμοσβύνει μέσα στην συλλογική μας ιστορική μνήμη .

    Ο π. Θεόδωρος μας λέει οτι όχι μόνο απο την Θεία Κοινωνία , αλλά ούτε κάν μέσα στον ναό δεν κολλάμε ιούς . Η πολιτεία μπορεί
    νά δίνει τις γενικές οδηγίες προφύλαξης και υγιεινής . Οι ναοί δεν πρέπει νά κλείσουν , αλλά νά γίνονται κανονικά οι ακολουθίες , αφού έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι αραιώνουν υπο το κράτος του φόβου . Κάποιοι επίσκοποι και θεολόγοι ορθολογιστές βρήκαν την ευκαιρία νά μας πούνε ανήκουστα πράγματα . Ο Ζουμπουλάκης πέταξε ζουμπούλια και μαργαριτάρια . Νά αλλάξει λέει ο τρόπος της Θείας Μετάληψης , νά προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένσ υγιεινής . Τους κατατρώγει το κόμπλεξ νά κάνουν τους επιστήμονες ! Ως θεολόγοι μπορούν νά λένε θεωρητικές μπαρούφες . Η επιστήμη όμως στηρίζεται στην βιβλιογραφία , άν ποτέ στην δισχιλιόχρονη ιστορία της εκκλησίας σημειώθηκε μετάδοση λοιμώδους νόσου απο την Θεία Κοινωνία .

    Πρός αποφυγήν παρεξηγήσεως δεν είπα οτι η θεολογία είναι μία θεωρητική μπαρούφα . Ο Ρωμανίδης έλεγε οτι η θεολογία είναι μία εμπειρική επιστήμη . Αυτός όμως που δεν είναι μέτοχος αυτής της εμπειρίας και δεν έχει ούτε κάν την σοφία νά έπεται αυτών πογ την είχαν δηλαδή των αγίων πατέρων , καταλήγει στον ορθολογισμό . Είναι όμως λογικό και επιστημονικό νά προσάπτει κανείς στην Θεία Κοινωνία την μετάδοση νόσων , χωρίς ποτέ νά έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο ;

    ReplyDelete
  2. Νά δούμε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου . Όμως τί νά περιμένουμε ; Θα είναι το ίδιο διπλωματική και φοβική . Πρέπει τουλάχιστον εμείς νά ακολουθούμε μία επιθετική στάση . Νά το φωνάζουμε μέ δύναμη , οτι η αιτία του κακού είναι η αμαρτία , η ομοφυλοφιλία , τα διαστροφικά πάθη , τα gay pride , που έχουν παροργίσει τον Θεό . Πρέπει νά τους το λέμε κατάμουτρα μέ παρρησία χωρίς περιστροφές και μισόλογα . Είναι αυτά τά λοιμικά νοσήματα της κοινωνίας και δεν τους φταίνε οι ναοί και η προσέλευση των πιστών σε αυτούς , απ' όπου μόνο αγιασμό αντλούμε .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βγαίνουν τα παπαδάκια στην Ωραία Πύλη και προτρέπουν τον κόσμο νά μήν προσέρχεται στις εκκλησίες ! Βρέ ! Σείς ! Βουλώστε το, άν δεν έχετε νά πείτε κάτι καλύτερο !

      Delete
  3. Ο ορισμός του ορθολογισμού και της μπαρούφας : δεν είναι δυνατόν 5.000 άνθρωποι νά χορτάσουν μέ 5 άρτους και 2 ψάρια . Επιστημονικώς δεν στέκει . Μάλλον το αντίθετο ισχύει 5 άνδρες χόρτασαν μέ 5.000 άρτους !

    Και τώρα η μπαρούφα : και πώς είναι δυνατόν 5 άνδρες νά φάνε 5.000 άρτους !

    Άμ ! Εδώ είναι κυρά μ ' το θάμα !

    ReplyDelete