Thursday, March 26, 2020

ΑΣΤΟΧΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ


ΑΣΤΟΧΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι εξελίξεις των γεγονότων δεν επιτρέπουν δυστυχώς τον τερματισμό της συζήτησης για την πανδημία του κορωνοιού σε σχέση με την Θεία Λατρεία και την Θεία Κοινωνία.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού τέλεσε τον εσπερινό του Ευαγγελισμού μεταθέτοντας την ώρα ώστε να μην παραβιάσει την απαγόρευση του Προεδρικού Διατάγματος για τα περιοριστικά μέτρα θα ίσχυσαν μετά τις 6 μ.μ..

Η ενέργεια του Πανιερώτατου Λεμεσού ξεσήκωσε μεγάλες διαμαρτυρίες (ότι βάζει σε κίνδυνο της δημόσια υγεία, ότι προσπαθεί να ξεγελάσει το σύστημα κτλ.) και έδωσε την αφορμή στους συνήθεις ύποπτους να χτυπήσουν την Εκκλησία.

Ουδέν απολύτως μεμπτό έπραξε ο Πανιερώτατος με την μετάθεση της ώρας τέλεσης του εσπερινού, εκτός από το ότι η μετάθεση έγινε για να συμμορφωθεί με τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας.

Το πραγματικό πρόβλημα με τον Πανιερώτατο Λεμεσού εντοπίζεται στο ότι άλλαξε άρδην την ορθή στάση που τήρησε αρχικά έναντι της πανδημίας του κορωνοιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εισηγήθηκε να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία προνοούσαν την απρόσκοπτη συνέχιση τέλεσης της Θείας Λατρείας, αλλά με την παρουσία 10 το πολύ πιστών.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη Λεμεσού. Με ένα εμπνευσμένο του κήρυγμα ανέλυσε, με ουσιαστικά θεολογικά επιχειρήματα, τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία δεν επιτρέπεται να διακόψει, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, την Λατρεία του Θεού ή πολλώ μάλλον την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας ή να κλείσει τις πόρτες των ναών στους λαικούς.

Μόλις, όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο Πανιερώτατος Λεμεσού έκανε 180 μοίρες στροφή. 

Με νέα του εγκύκλιο υιοθέτησε αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της πολιτείας, οι οποίες ήταν ταυτόσημες με την πρακτική του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την οποία διαφώνησε κάθετα στην αρχή.

Λες και αγνοεί ότι όπου υπάρχει σύγκρουση του Θεϊκού και του ανθρώπινου νόμου, οι χριστιανοί -πολλώ μάλλον οι επίσκοποι- υπακούουν στον Θεϊκό και όχι στον ανθρώπινο νόμο.

Αντί, λοιπόν, ο Πανιερώτατος να ελεγχθεί για την κραυγαλέα του αυτή ασυνέπεια ξεσηκώθηκε σαματάς για την μετάθεση της τέλεσης του Εσπερινού.!!!

No comments:

Post a Comment