Saturday, March 14, 2020

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΛΛΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΛΛΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Εγκύκλιος του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως για τον κορωνοιό, που αναρτήσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, βρίσκεται στον αντίποδα των σχετικών Εγκυκλίων άλλων Ιεραρχών.

Συγκεκριμένα ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως κινείται στο πνεύμα της Εγκυκλίου του Σεβ. Μεσογαίας, αλλά προχωρεί ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Οι ναοί στην Μητρόπολή του θα λειτουργούν ΜΟΝΟ τις Κυριακές για μια μόνον ώρα όση δηλαδή χρειάζεται για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία χωρίς να τελείται Όρθρος με την συμμετοχή ενός μόνον ιερέα και ενός μόνον ψάλτη.

Οι πλείστοι Ιεράρχες που εξέδωσαν Εγκυκλίους για τον κορωνοιό κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή συνιστούν μεν στις ευάλωτες ομάδες και σε όσους έχουν συμπτώματα γρίππης -πολλώ μάλλον κορωνοιού- να απέχουν από την Θεία Λειτουργία και τις Ακολουθίες της Εκκλησίας, αλλά δίνουν εντολή να συνεχιστούν να τελούνται όλες οι Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία στον ναό και ενθαρρύνουν τα μέγιστα τους πιστούς να προσέρχονται τακτικά στο μυσστήριο της Θείας Ευχαριστίας ως φάρμακο αθανασίας και όχι ως πηγή και φορέα μικροβίων.

Παρόλον ότι η Εγκύκλιος του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως είναι -για την ώρα- μη αποδεκτή από την μεγάλη πλειοψηφία των Ιεραρχών, κανείς δεν θα εκπλαγεί αν την Δευτέρα, που θα συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εκδώσει Ανακοίνωση ή και Εγκύκλιο που θα στοιχείται στην γραμμή της Εγκυκλίου του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως.

3 comments:

  1. Η νέα γενιά των Ιεραρχών μας. Βλέπε και τον Ναθαναήλ Σικάγου. In science we trust.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπράβο π. Θεολόγε! Πολύ εύστοχο. Θα προσέθετα μάλιστα άσε που οι πλείστοι από αυτούς δεν έχουν ιδέα από επιστήμη, αλλά δεν έχουν δυσκολία να αποφαίνονται για την ορθότητα των επιστημονικών θέσεων αντί να ομολογούν την δισχιλιετή πίστη της Εκκλησίας.

      Delete
  2. Είπαν οι γονείς " τί νά γίνει το παιδί τους " ! Καλό θα ήταν νά γίνει γιατρός , δικηγόρος , πολιτικός μηχανικός , τα πλέον δημοφιλή επαγγέλματα ! Όμως δεν κόβει ....! Νά γίνει χειρώναξ , όμως δεν του αρέσει νά κουράζεται ! Το βρήκαμε , νά γίνει δεσπότης ! Δυστυχώς βλέπουμε πλείστοι των κληρικών νά έχουν ένα τέτοιο ψυχολογικό υπόβαθρο , έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση γι αυτό που κάνουν , άσχετα άν βγάζουν την άλλη πλευρά του ιδίου νομίσματος δηλαδή την έπαρση . Η σπουδαιοφάνεια μαρτυρά το κενό τους .

    ReplyDelete