Wednesday, March 11, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι αποφάσεις των Ιερών Συνόδων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου για τον κορωνοιό στοιχούνται στην ίδια παραδοσιακή ορθόδοξη γραμμή.

Αναγνωρίζουν μεν τον κίνδυνο από την πανδημία, συνιστούν στους πιστούς να ακολουθούν τις οδηγίες υγιεινής των αρμοδίων φορέων, συνιστούν να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, αλλά ψύχραιμα να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα.

Παράλληλα τονίζουν ότι οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία θα συνεχίσουν να τελούνται κανονικά και απορρίπτουν ως ιεροσυλία τον ισχυρισμό ότι η Θεία Κοινωνία (τουτέστιν ο Χριστός) είναι δυνατόν να προσβληθεί από ιό.

Υπενθυμίζουν ότι για 2,000 χρόνια ποτέ δεν καταγγέλθηκε ότι προσεβλήθη κάποιος από λοιμώδη ασθένεια επειδή κοινώνησε.

Επιπλέον υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν ιερείς -ακόμη και στις μέρες μας- οι οποίοι διακονούν σε νοσοκομεία λοιμωδών νόσων και οι οποίοι, όχι μόνον κοινωνούν τους ασθενείς, αλλά και καταλύουν το υπόλοιπο της Θείας Κοινωνίας μετά την Θεία Μετάληψη των ασθενών. Χωρίς ποτέ να προσβληθούν από λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα οι Ιερές Σύνοδοι των τριών Εκκλησιών καλούν τους πιστούς να αντιμετωπίσουν την πανδημία με πίστη και προσευχή.

Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για τις κατά Θεόν αποφάσεις των Ιερών Συνόδων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και ευελπιστούμε ότι όσοι μεμονωμένοι Ιεράρχες ή Σύνοδοι Εκκλησιών εξέδωσαν αντορθόδοξες Ανακοινώσεις ότι θα τις ανακαλέσουν, για να μη σπείρουν ολιγοπιστία μεταξύ των πιστών και για να μη δημιουργούν σκάνδαλο στην Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment