Friday, March 20, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε αίτημα του Σεβ. Μητρόπολη Κυθήρων κ. Σεραφείμ για σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για την πανδημία του κορωνοιού.

Αυτονόητο αίτημα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ώφειλε από μόνος του να επιληφθεί χωρίς να χρειαστεί να του ζητηθεί από άλλους Ιεράρχες.

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μακαριώτατος συγκάλεσε Σύνοδο των Αρχιερέων του λεκανοπεδίου και όχι ολόκληρης της Ελλάδας για να επιληφθεί του θέματος; Μήπως είναι πρόβλημα που αφορά μόνο το λεκανοπέδιο Αττικής και όχι όλη την χώρα;

Παρέλκει να αναφερθεί ότι ο Σεβ. Κυθήρων -όπως για όλα τα θέματα- τηρεί την ορθή στάση για το θέμα που ταλανίζει όλους μας αυτή την περίοδο. 

Εξίσου περιττόν τυγχάνει να αναφέρουμε ότι -για μια ακόμη φορά- ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κωφεύσει στην έκκληση του Ομολογητή Ιεράρχη.

Αλλά, εδώ που τα λέμε, ακόμη και αν εισακουόταν η έκκληση του Σεβασμιώτατου και συνερχόταν η Σύνοδος της Ιεραρχίας ποια εγγύηση έχουμε ότι θα λάμβανε τις ορθές αποφάσεις;

Αλλά ακόμη και αν η Ιεραρχία λάμβανε τις ορθές αποφάσεις, πόσο δύσκολο θα ήταν για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τις καταστρατηγήσει, όπως έκανε σε πλείστες περιπτώσεις που έρριξε στον κάλαθο των αχρήστων ομόφωνες αποφάσεις της Ιεραρχίας;

Τι να πρωτοθυμηθούμε; 

Την απόφαση της Ιεραρχίας για το ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών; 

Την απόφαση της Ιεραρχίας για την Σύνοδο της Κρήτης; 

Την απόφαση της Ιεραρχίας για την Μακεδονία;

Η περιφρόνηση του Συνοδικού πολιτεύματος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν μειώνει -φυσικά- την αξία του ομολογιακού χαρακτήρα των παρεμβάσεων του Σεβ. Κυθήρων. Αντίθετα τον αναδεικνύει και αφήνει -για μια ακόμη φορά- εκτεθειμένο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

No comments:

Post a Comment