Monday, March 16, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η σημερινή Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για τον κορωνοιό υπήρξε έκπληξη για πολλούς, επειδή έλαβε πολύ ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Η Ανακοίνωση διευκρινίζει ότι θα συνεχιστεί η τέλεση των Ακολουθιών, αλλά χωρίς την συμμετοχή των πιστών. Θα τελείται Θεία Λειτουργία χωρίς Όρθρο και χωρίς να είναι απολύτως σαφές αν θα επιτρέπεται η συμμετοχή εκκλησιάσματος. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι Ακολουθίες και οι Λειτουργίες, αλλά χωρίς την συμμετοχή των προσκυνητών. Ενθαρρύνονται όσοι έχουν προβλήματα υγείας ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να προσαρμόζουν την νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής ανάλογα.

Αναφέρει η Ανακοίνωση:

1.) Οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες, τῆς περιόδου αὐτῆς, στούς Ἱερούς Ναούς τῶν Ἐνοριῶν σέ ὁλόκληρη τήν Κρήτη, θά τελοῦνται στήν παροῦσα φάση, χωρίς τή συμμετοχή ἐκκλησιαζομένων. 

2.) Ἐπίσης, τίς Κυριακές θά τελεῖται ἡ Θεία Λειτουργία, ἀπό τίς 7.00 ἕως τίς 8.30 π.μ.. 

3.) Τό προσωπικό προσκύνημα θά εἶναι ἐλεύθερο, σύμφωνα μέ τά μέχρι σήμερα ἰσχύοντα ἀπό τίς ἁρμόδιες Κρατικές Ἀρχές.

4.) Οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες, ὅπως εἶναι γνωστό, μεταδίδονται καί ἀπό τά Ἐκκλησιαστικά καί τά κατά τόπους Μέσα Γενικῆς Ἐνημέρωσης. Ἔτσι, θά ὑπάρχει ἡ δυνατότητα παρακολούθησης τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν ἀπό τά σπίτια.

5.) Στίς Ἱερές Μονές τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης θά τελοῦνται οἱ προβλεπόμενες Ἱερές Ἀκολουθίες, μόνο ἀπό τίς Ἀδελφότητες τῶν Ἱερῶν Μονῶν, χωρίς τή συμμετοχή προσκυνητῶν.

6.) Ὁ κορωνοϊός, σύμφωνα μέ τούς εἰδικούς, δέν πρέπει νά βρίσκει ἀσθενεῖς καί ἡλικιωμένους σέ σωματική ἀδυναμία. Παρέχεται ἡ εὐλογία στούς πιστούς πού ἀντιμετωπίζουν τέτοια δυσκολία νά τηροῦν τήν κατάλληλη γιά τήν ὑγεία τους νηστεία.

Άραγε η Εκκλησία της Κρήτης πήρε τις σημερινές αποφάσεις χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του προιδέαζε τρόπο τινά τις σημερινές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης;

Είναι σαφές ότι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης προσπάθησαν να βρουν την μέση οδό μεταξύ της παντελούς απαγόρευσης και της απρόσκοπτης συνέχισης της τέλεσης των Ακολουθιών και κατέληξαν στην τέλεση των Ακολουθιών χωρίς την συμμετοχή του εκκλησιάσματος

Αξίζει, επίσης, να προσεχθεί ότι η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης δεν θέτει χρονοδιάγραμμα -όπως η Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου- για τις οδηγίες που δίνει στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Αυτό σημαίνει ότι προβλέπει ότι η αποχή του εκκλησιάσματος από τις Ακολουθίες θα συνεχιστεί επί μακρόν.

No comments:

Post a Comment