Tuesday, March 17, 2020

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ “ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ” ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ “ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ” ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
=====

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Ιερά Σύνοδος στο θέμα του κορονοϊού. Μέσα σε μια εβδομάδα από την αρχική της θέση ότι η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών… (Δελτίο Τύπου της 9ης Μαρτίου) κατέληξε στην απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας (Δελτίο Τύπου της 16ης Μαρτίου).  

Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση της Εκκλησίας που δεν στηρίζεται πουθενά στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Η εν Αγίω Πνεύματι εμπειρία της Εκκλησίας 4 χιλιετιών, από την εποχή που ο Μωυσής ύψωσε τον χαλκούν όφιν επί σημείου, δηλαδή σε σχήμα σταυρού, ώστε όποιος Ισραηλίτης γυρίσει να δει το σημείον να γλυτώσει από το δάγκωμα του φιδιού, βεβαιώνει για την θεραπευτική ιδιότητα των Ιερών Μυστηρίων.

Απορούμε πως η Ιερά Σύνοδος δεν κατανοεί ότι η απαγόρευση της Θείας Λατρείας αποτελεί ενδιάμεσο σκοπό της αθέου και αντιθέου προπαγάνδας. Τελικός αντικειμενικός σκοπός είναι η αποϊεροποίηση της ίδιας της Εκκλησίας στην συνείδηση της κοινωνίας, άπαξ δια παντός. Δεν αγνοούμε ότι το Κράτος είναι διαχειριστής της εξουσίας και δύναται είτε να σέβεται είτε να διώκει την Εκκλησία. Επίσης, η Ιατρική επιστήμη δύναται είτε να στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Μυστήριο είτε να το κρίνει με το πνεύμα του ορθολογισμού. Είναι δικαίωμα του κάθε Μητσοτάκη να κλείνει τους ναούς σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συμβούλων του, αλλά το να καταργεί η Εκκλησία από μόνη της την Λατρεία της, επικυρώνοντας τις κοσμικές αποφάσεις, είναι άνω ποταμών

Από την άλλη, με αυτή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου θίγονται τα βασικά δόγματα της Εκκλησίας, ήτοι της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, της οντολογικής μεταβολής του άρτου και του οίνου σε πραγματικό σώμα και πραγματικό αίμα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, της δυνατότητας θεώσεως του ανθρώπου με την μετοχή του στις άκτιστες θείες ενέργειες, της θεραπευτικής ιδιότητας των Ιερών Μυστηρίων, εις ίασην ψυχής τε και σώματος, κοκ.

Η Ιερά Σύνοδος, γεμάτη με συμπλέγματα κατωτερότητας, ούτε που διανοείται να μιλήσει με την γλώσσα των Πατέρων και των Αγίων. Ακόμα και στους πιστούς της μιλάει με τη γλώσσα του κόσμου. Πουθενά στην απόφασή της δεν γίνεται λόγος για μετάνοια ενώπιον του μυστηρίου του θανάτου, για εξομολόγηση, για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στους νοσούντας κατ’ οίκον ή στα νοσοκομεία. Αλλά το να μην εορταστεί ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου πουθενά στην Ελλάδα αυτό δεν έγινε ούτε στο πιο πηχτό σκοτάδι της Τουρκοκρατίας. Έλεος. 

Στο τέλος, εκείνο που διαφεύγει από όσους μιλούν για το θέμα είναι ότι, όταν μια συμφορά επικρέμαται επί ενός ολοκλήρου λαού, απαιτείται γενική μετάνοια, η οποία δεν φανερώνεται με την κατά μόνας προσευχή, την τόσο απαραίτητη. Η μετάνοια ενός λαού, όπως στην περίπτωση της τωρινής πανδημίας, για να είναι αδιαμφισβήτητη πρέπει να γίνεται πανδημεί, και όχι κατά μόνας. 

No comments:

Post a Comment