Tuesday, March 17, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Σκεπάζουμε το πρόσωπο από ντροπή εξαιτίας της Ανακοίνωσης της Εκκλησίας της Ρωσσίας για τον κορωνοιό, απόσπασμα της οποίας παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση. 
Είναι ένα πράγμα να επισημαίνουμε την ευθύνη των πιστών να προσέχουν για να μη κολλήσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εντελώς διαφορετικό να λαμβάνονται μέτρα από την Εκκλησία που δείχνουν ολιγοπιστία, απιστία ή και περιφρόνηση προς την πίστη μας.
Ουδόλως μας εκπλήττει η στάση της Εκκλησίας της Ρωσσίας, επειδή αυτή δεν είναι η πρώτη παρόμοιου περιεχομένου Εγκύκλιος του Πατριαρχείου Μόσχας για τον κορωνοιό.
Άλλωστε πρόκειται για μια οικουμενιστική και νεωτεριστική Εκκλησία η οποία συναγωνίζεται αγρίως τους πατριαρχικούς σε οικουμενιστικές και νεωτεριστικές ασέβειες.
Δυστυχώς η ίδια θλιβερή κατάσταση δεν επικρατεί μόνον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ρωσσίας, αλλά σε πολλές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
Η πανδημία του κορωνοιού κατέστη η λύδια λίθος πάνω στην οποία δοκιμάζεται η πίστη όλων μας, επειδή δεν είναι μόνον οι επεμβάσεις του Καίσαρα που μας πλήγωσαν, ούτε μόνο η ολιγωρία πολλών επισκόπων να ομολογήσουν την πίστη μας. 
Αυτό που προπαντός μας ανησυχεί -που πρέπει να ανησυχεί όλους μας- είναι πόσο δοκιμάζεται η προσωπική μας πίστη εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοιού.

Υ.Γ. Άραγε η Ανακοίνωση αυτή θα εφαμοστεί και στην Ουκρανία από τον Σεβ. Κιέβου κ. Ονούφριο, αφού συμμετέχει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσσίας και μάλιστα ως αντιπρόεδρος; 

Σε κάθε περίπτωση δεν κρύβουμε την θλίψη και την απογοήτευσή μας για την στάση του  Μακαριώτατου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.  Επιφάνιου για τον κορωνοιό και την Θεία Κοινωνία, που στοιχείται στην ίδια γραμμή με την σημερινή Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

3 comments:

  1. Καμμιά σχέση τα μέτρα του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας με αυτά της Μόσχας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείτε να μας επισμάνετε τις διαφορές σας παρακαλώ;

      Delete
    2. Θα σας τις πω. Εσείς όμως δεν είδα να κάνετε μια ανάρτηση ώστε να μας πείτε τι προτείνει η αυτοκέφαλη εκκλησια της Ουκρανίας. Γράψατε απλώς τι προτείνει η Μόσχα και μέσα στο κείμενο αναφέρετε ότι τα ίδια προτείνει και ο Κιέβου.

      Delete