Sunday, March 22, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η στάση της Εκκλησίας της Κύπρου για την πανδημία του κορωνοιού είναι απολύτως συγκεχυμένη.

Η Εγκύκλιος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ακολουθεί το πνεύμα της Ανακοίνωσης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Σαφή αντίθεση στην Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου τηρούν οι Εγκύκλιοι της Μητρόπολης Λεμεσού και της Μητρόπολης Μόρφου.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος εξέδωσε Εγκύκλιο που στοιχείται -κατά το πλείστον- στο πνεύμα των Εγκυκλίων των Μητροπόλεων Μόρφου και Λεμεσού.

Το ίδιο και ο Πανιερώτατος Ταμασού.

Μέχρι την στιγμή που σύρονται αυτές οι γραμμές δεν έχουμε πληροφορίες για την στάση που τηρούν οι υπόλοιπες Μητροπόλεις (Πάφου, Κιτίου, Κυρηνείας και Τριμυθούντος).

Αλλά και στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια τα πράγματα δεν είναι καθόλου σαφή. 

Ενώ η Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έδωσε καταρχήν την εντύπωση ότι όλες οι Ακολουθίες και οι Λειτουργίες αναστέλλονται, στην πραγματικότητα τελούνται ανεξαίρετα όλες οι Λειτουργίες και οι Ακολουθίες με την σύσταση να συμμετέχουν εκτός από τους ιερείς και τους ιεροψάλτες και 10 λαϊκοί που θα κάθονται σε στασίδια μακρυά ο ένας από τον άλλο.

Μήπως ο Μακαριώτατος Κύπρου πρέπει να συγκαλέσει Σύνοδο για να διαβουλευθούν οι επίσκοποί μας από κοινού τα θέματα που αναφέρονται στην πανδημία του κορωνοιού και να εκδώσουν σχετική Εγκύκλιο σύμφωνη με την πίστη και την Παράδοση της Εκκλησίας, η οποία να είναι δεσμευτική για όλες τις Μητροπόλεις;

Σε κάθε περίπτωση η εντύπωση ότι μόνον στις Μητροπόλεις Λεμεσού και Μόρφου τελούνται κανονικά οι Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες είναι εντελώς λανθασμένη. 

Όλοι οι Ιερείς όλων των Μητροπόλεων τελούν ανελλιπώς όλες τις Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες.

No comments:

Post a Comment