Monday, March 23, 2020

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΝΑΟΙ ΜΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ


ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΝΑΟΙ ΜΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στα νέα περιοριστικά μέτρα, που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπεριέλαβε και την εξής πρόταση: Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.”

Εκ πρώτης όψεως αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κανένας πιστός να πηγαίνει στην εκκλησία.

1.) Αναμένεται να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Άραγε δεν θα πηγαίνει κανένας στην εκκλησία ή θα μπορεί ο ιερέας με ένα ψάλτη να τελεί την Θεία Λειτουργία και τις Ακολουθίες;

2.) Στην συνέχεια αναμένεται να φανεί πώς θα αντιδράσουν όσοι Μητροπολίτες (Πάφου, Κιτίου, Λεμεσού, Μόρφου, Τριμυθούντος, Κύκκου, Ταμασού) διαφωνούν με το κλείσιμο των εκκλησιών και στις Μητροπόλεις των οποίων τελούνταν μέχρι σήμερα όλες οι Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες με την προσέλευση πιστών.

Πολύ λανθασμένα σχηματίστηκε η εντύπωση ότι μόνον στις Μητροπόλεις Λεμεσού και Μόρφου συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας ίσως επειδή οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου εξέδωσαν σχετικές εγκυκλίους. 

Στην πραγματικότητα, όμως, η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στις Μητροπόλεις Πάφου, Κιτίου και Τριμυθούντος, έστω και αν οι οικείοι Ιεράρχες δεν εξέδωσαν Εγκύκλιο ή Ανακοίνωση για το θέμα.

Αλλά και στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια και στην Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου που οι οικείοι Ιεράρχες θέλησαν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της κυβέρνησης όλοι οι ιερείς με την παρουσία ψάλτη τουλάχιστον -υπογραμμίζω το τουλάχιστον) τελούσαν όλες τις Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες.

3.) Τέλος αναμένεται να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό θα πειθαρχήσουν οι πιστοί στο περιοριστικό μέτρο νοουμένου ότι -συν τοις άλλοις- θα επιβάλλονται εξωδίκως μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες.

Βεβαίως για λόγους αλήθειας και δικαιοσύνης πρέπει να αναφερθεί ότι ένα μικρό μέρος των εκκλησιαζομένων συνέχισε να πηγαίνει στην εκκλησία. 

Όχι εξαιτίας των συστάσεων της κυβέρνησης, αλλά εξαιτίας του φόβου του κόσμου από τον ιό.

Οι ώρες είναι τραγικές σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν δραστικά και απόλυτα μέτρα για να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοιού. Είναι πραγματικά κρίμα επειδή σ’ αυτά συμπεριέλαβαν και την λατρεία του Θεού.

No comments:

Post a Comment