Friday, October 18, 2019

Η ΑΡΚΤΟΣ, ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ


Η ΑΡΚΤΟΣ, ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Συνήλθε, όπως ανεμένετο, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και εξέδωσε μακροσκελή δήλωση. Στη Δήλωση δίνεται βάρος στο γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ΔΕΝ αποφάσισε ομοφώνως και ομοφρόνως επί του Ουκρανικού. Τονίζεται ιδιαιτέρως η άρνηση του Κυθήρων και του Περαιώς, αλλά κι άλλων ιεραρχών, να συναινέσουν στην αναγνώριση του ουκρανικού αυτοκέφαλου και προβάλλονται έντονα τα επιχειρήματά τους. Δεν διέλαθε της προσοχής των Ρώσσων και το ότι ΔΕΝ έγινε καμμιά ψηφοφορία στην Ι.Σ.Ι. της 12ης Οκτωβρίου. 

Στο διά ταύτα στη Δήλωση γίνεται αναφορά στο ότι αναγνώριση του ουκρανικού αυτοκεφάλου σημαίνει στην εκκλησιατική γλώσσα συλλείτουργα μετά των Ουκρανών, λειτουργική μνημόνευση του μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου και αποστολή προς αυτόν επισήμων γραμμάτων. 

Νότα αισιοδοξίας δίνει στην όλη ζοφερή εικόνα, το γεγονός ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν προτίθεται να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με τους αρχιερείς της ελλαδικής Εκκλησίας που τάχθηκαν εναντίον της αναγνωρίσεως του ουκρανικού αυτοκεφάλου. Όμως άμεση είναι η απειλή ότι θα διακόψουν την ευχαριστιακή κοινωνία με όσους αρχιερείς δέκτηκαν (όπως τον Λαγκαδά Ιωάννη, Δωδώνης Χρυσόστομο κ.ά.) ή θα δεχθούν σε ευχαριστιακή κοινωνία τους Ουκρανούς που δεν αναγνωρίζει η Μόσχα. 

Σαφής είναι η προειδοποίηση προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι το όνομά του θα διαγραφεί πάραυτα από τα Δίπτυχα του Πατριαρχείου Μόσχας μόλις προβεί σε ενέργειες που μαρτυρούν αναγνώριση του ουκρανικού αυτοκέφαλου. 

Αυτά είναι τα γεγονότα. Και δεν μας χαροποιούν ποσώς. Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη βεβιασμένη της ενέργεια τι προσέφερε στην όλη υπόθεση του ουκρανικού αυτοκεφάλου; Μήπως το επέλυσε; Μήπως ωφέλησε ποσώς την Εκκλησία; Κάθε άλλο. 

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξουν τώρα οι εκ των αντιοικουμενιστών που ρέπουν προς το σχίσμα. Θα σταματήσουν τον κατήφορο που επέλεξαν ή θα συνεχίσουν την αλυσιτελή πορεία τους;

No comments:

Post a Comment