Sunday, October 27, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Κατά την αναχώρησή του από το Άγιον Όρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε, μεταξύ άλλων, και τα πιο κάτω: «Αγιορείται πατέρες σας αγαπώμεν πολύ. Ο Πατριάρχης σας αγαπά απεριορίστως. Ζητεί να είστε δίπλα του εις τον αγώνα τον οποίον δίδει εν αληθεία και Ορθοδόξω μαρτυρία». 

Οι πιστοί θα εχαίρονταν χαράν μεγαλήν σφόδρα αν οι πατριαρχικές διακηρύξεις για «αγώνα τον οποίον δίδει ο Παναγιώτατος εν αληθεία και ορθοδόξω μαρτυρία» ανταπεκρίνοντο εις τα πράγματα. 

Αλλά φευ, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτό μαρτυρούν «λάλω σιωπή» τα γεγονότα. Δεν είναι αγώνας εν αληθεία ο συμφυρμός μετά των ασπόνδων έχθρών της αληθείας Ουνιτών (τουτέστιν των μασκοφόρων οπαδών του Πάπα). 

1.) Μήπως είναι ψεύδος το γεγονός ότι προσφάτως ο Παναγιώτατος περιήγεν ολόκληρον σχεδόν την Ιταλία, συγχρωτιζόμενος εν χαρά και αγαλλιάσει μετά των εκείσε Ουνιτών; 

2.) Δεν αποτελεί γεγονός ότι προ ημερών ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε μειδιών στο Φανάρι τον επικεφαλής των αιρετικών Ουνιτών της πολύπαθης Ουκρανίας «αρχιεπίσκοπον» Σβιατοσλάβ Σέβτσιουκ; 

3.) Ο κάθε καλής θελήσεως άνθρωπος ερωτά: Αυτές οι περιοδείες και συναντήσεις του Παναγιωτάτου ποιο πράγμα προάγουν; Δεν αφήνουν την εντύπωση ότι τα «βρήκαμε» με τους αιρετικούς και τίποτ’ άλλο δεν μας χωρίζει; Όλ’ αυτά τα γεγονότα δεν κουβαλούν νερό στο μύλο του “λαϊκού Οικουμενισμού;” 

Όλα τα πυροτεχνήματα του κόσμου και αν ρίξουμε, λίγα λεπτά αργότερα ο ουρανός θα είναι το ίδιο μαύρος, μαύρος σαν κατράμι. Δεν μας αναπαύουν τα κούφια λόγια, μήτε τα αβολίδωτα, ούτε οι κορώνες περί Ορθοδοξίας. 

Αντί να τιμούμε υπερβαλλόντως μόνο τον 28ο Κανόνα της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ας τιμήσουμε τους Ιερούς Κανόνες στο σύνολό τους. Και ιδίως αυτούς που απαγορεύουν αυστηρότατα τις συμπροσευχές με αιρετικούς, που δίνουν και παίρνουν στις μέρες μας εις πάσαν την Υφήλιον.

No comments:

Post a Comment