Thursday, October 10, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, που είδαμε στην "Ρομφαία", ο Σεβ. Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα απομονωθεί αν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ουδεμία αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας είναι επιτρεπτή με συνοδική απόφαση κάθε Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Το Ουκρανικό πρέπει να αφεθεί να βρει την λύση του στο μέλλον το επιτρέψουν οι συνθήκες με Πανορθόδοξες διεργασίες.

Τέλος, είπε, ότι ορθά η Εκκλησία της Ρωσσίας αφόρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επειδή το ίδιο θα έκανε -κατά την άποψή του- και η Εκκλησία της Ελλάδος, αν η Εκκλησία της Ρωσσίας αναγνώριζε ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία τους ΓΟΧ ή μια παράταξή τους.

Ο Σεβ. κ. Ιλαρίωνας, όμως, δεν μας εξήγησε για ποιο λόγο το Πατριαρχείο Ρωσσίας δεν περιορίστηκε να αφαιρέσει από τα Δίπτυχα το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά φρόντισε -με την επαίσχυντη Σύνοδο του Μινσκ- να αφορίσει όλο το πλήρωμα -κλήρο και λαό- του Οικουμενικού Πατριαρχείου (του Αγίου Όρους μη εξαιρουμένου);!!!

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έβγαλε από τα Δίπτυχα το όνομα του Πατριάρχη Θεόφιλου για την εισπήδηση ή τέλος πάντων φερομένη εισπήδηση- του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ. 

Δεν αφόρισε ολόκληρο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Γιατί δεν έκανε το Πατριαρχείο Ρωσσίας το ίδιο;

Είναι, μάλιστα, εκπληκτικό ότι παρόλον ότι η πλειοψηφία των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αντιτίθεται σφόδρα στην εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, η Εκκλησία της Ρωσσίας εξακολουθεί να τους έχει αφορισμένους.!!! 

Δυστυχώς η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσσίας είναι μια βαθύτατα οικουμενιστική και νεωτεριστική Εκκλησία υποχείριο της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

Γι’ αυτό τα κριτήρια των ενεργειών του Πατριαρχείου Ρωσσίας δεν στηρίζονται στο Ευαγγέλιο και στους Ιερούς Κανόνες, αλλά στην λογική των αριθμών, στον εθνοφυλετισμό, στον Ρωσσικό ιμπεριαλισμό, στην κοσμική ισχύ και στον πλούτο της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, που κατευθύνει τις ενέργειές του.

7 comments:

  1. Μπορεί να ήταν λάθος η κίνηση των Ρώσων να αποστασιωποιηθούν από το πλήρωμα της Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως ας μην επιχειρούμε το έλασσον να το κάνουμε μείζον. Ποιο είναι το μείζον; Μια γεύση μπορούμε να πάρουμε από τον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/32192-to-periexomeno-tou-tomou-autokefalias-tis-en-oukrania-ekklisias

    ReplyDelete
  2. Καλή χώνεψη Σαββόπουλε

    ReplyDelete
  3. Επειδή Τσόμπε παρακολουθώ εδώ και καιρό την επιχειρηματολογία σου (η οποία είναι πραγματικά αστοιχείωτη!) και τον τρόπο έκφρασής σου, λυπάμαι, αλλά το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι συμπεριφέρεσαι με ένα περίεργο είδος χαιρεκακίας!! Ειλικρινά σε λυπάμαι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πόσο βλάκας. Εσύ παριστάνεις τον χριστιανό και μιλάς έτσι για τα ΑΜΕΑ;

      Delete
  4. Εσύ με παρακολουθείς, ενώ εμένα το όνομά σου δεν μου λέει τίποτε. Η δικιά σου "επιχειρηματολογία" προφανώς είναι να κάνεις κοπι πειστ λινκς 😂
    Επί της ουσίας, σε προκαλώ δημόσια σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση για οποιοδήποτε θέμα. Τέλος δε, χαίρομαι πραγματικά που λυπάσαι, αν συνέβαινε το αντίθετο θα ανησυχούσα και θα ένιωθα χαμηλή αυτοεκτίμηση.

    ReplyDelete
  5. Καλά θα κάνεις ανησυχείς! Όχι για την χαμηλή αυτοεκτίμησή σου, την οποία βεβαίως λόγω υπερηφάνειας δεν έχεις, αλλά για την πλάνη σου! Ναι, και φυσικά κάνω copy paste! Τα όσα λέω δεν τα λέω επειδή έτσι μου 'ρθε αλλά εδράζονται στους κανόνες και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας. Το γεγονός ότι δεν έχεις ξαναδιαβάσει άλλο μήνυμά μου είναι επειδή μάλλον δεν θυμάσαι. Αν και η αλήθεια είναι ότι τελευταία δεν σχολιάζω συχνά ή αν το κάνω δεν δημοσιεύονται τα σχόλιά μου. Τώρα, όσο για το να κάτσω και να συζητήσω μαζί σου, δεν πρόκειται να το κάνω πρώτον γιατί είσαι εριστικότατος και δεύτερον γιατί θα χάσω το χρόνο μου! Οπότε, αντίο...

    ReplyDelete
  6. Η βλακεία είναι πάντα ανίκητη !

    ReplyDelete