Friday, October 25, 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ-ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ-ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ

Του κ. Νίκου Σταματάκη
=====

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιοχειανής Εκκλησίας της Αμερικής, πραγματοποιήθηκε χθες (23 Οκτωβρίου) στα κεντρικά της γραφεία στο Englewood του Ν. Τζέρσεϊ συνάντηση του Αρχ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, υπεύθυνο Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, με πρόσκληση του Μητροπολίτου της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Ιωσήφ. 

Πρόκειται για την πρώτη επαφή ιεραρχών των δύο Πατριαρχείων μετά το Σχίσμα. Προφανώς δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες για την μια νέα προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει τα δύο Πατριαρχεία όσον αφορά το Σχίσμα που προέκυψε από την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην υπό τον κ. Επιφάνιο Ουκρανική Εκκλησία. Ο κ. Ιλαρίων επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπ. Εξωτερικών κ. Πομπέο αλλά η συνάντηση ματαιώθηκε, άγνωστο με τίνος πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχ. Κύπρου Χρυσόστομος είχε τους τελευταίους μήνες αναλάβει σημαντική διαμεσολαβητική προσπάθεια. Συναντήθηκε μάλιστα παρουσία του Αρχ. Αλβανίας κ. Αναστασίου στην Βιέννη με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ολες οι ιδέες συμβιβασμού προσέκρουσαν πάνω στην πεισματική άρνηση του Πατριάρχη Κων/πόλεως να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Φυσικά και η Ρωσική Εκκλησία φέρει ανάλογη ευθύνη για την ακραία αντίδρασή της στις οπωσδήποτε βεβιασμένες αποφάσεις του κ. Βαρθολομαίου για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας.

ΠΗΓΗ:

No comments:

Post a Comment